– Vi tror på oss själva, som grupp har vi utvecklas och gjort framsteg under det senaste året, säger hon.
Oavgjort mot stormakten Frankrike i Cyprus Cup, där det kunde blivit seger utan självmål. Sex raka segrar på vägen mot Kanada 2015. Skottland är mer än en tillfällig uppstickare och nu väntar gruppfinal mot Sverige.
– De har kvalitet över hela plan, hotar med attacker och är väl organiserade och starka i försvaret. Det finns en anledning till att de tillhör världseliten, säger Jane Ross med riktning åt det blågula motståndet som hon har bra koll på.
När förbundskaptenen Anna Signeul tar ut truppen skickas fyra kallelser till det nordskånska samhället – Vittsjö har landslagsspelare i olika lagdelar varje lagdel.
Försvarsgeneralen Ifeoma Dieke, som under våren gjort comeback efter långvarig knäskada, behöver inte fundera på om hon ska infinna sig. Det gör inte heller ytterbacken Hayley Lauder med offensiv potential och målvakten Shannon Lynn, som är andraval i blått och vitt.
Jane Ross är spjutspets i kvartetten som kan ge lite information om svensk fotboll från insidan.
– En viss fördel är det allt, man möter spelarna ofta i ligan, sen skiljer sig rollerna ofta mellan klubb- och landslag, säger hon.
Satsning i Skottland
Hemresorna för landslagsspel sker med positiva förtecken. Skottland är precis som Sverige obesegrat och stiger uppåt på världsrankingen.
Det finns fler siffror som stärker tron.
Parallellt med fotbollsträningar slutförde Jane Ross sin utbildning på National Performance Center för damfotboll. Institutionen blir snart en del av en mångmiljonsatsning för elitidrottare inom fler sporter med säte i Edinburgh.
Kvaliteten i den inhemska ligan ökar med uppgången i antalet registrerade spelare. Landslagsspelarna som har sin vardag i Skottland kan dra nytta av statsstöd på sammanlagt 200,000 pund för att kunna lägga ner mer tid på fotboll och minska timmarna på sina dagjobb.
– Det är ett stort steg för spelare på hemmaplan att slippa balansera ett heltidsjobb med träning, säger Jane Ross som själv tagit ett steg längre.
I Vittsjö är den löpvilliga spelfördelaren helt och fullt fotbollsspelare.
– På det sättet är jag privilegierad, jag kunde inte ha hoppats på mer än att träna och spela på heltid.
Lägg därtill 69 matcher i landslagströjan, en av stegpinnarna för all passion och målmedvetenhet.
– En dröm som blev verklighet, det finns inget annat man vill göra när man växer upp. Att representera Skottland är fantastiskt.
Hur började fotbollslivet för dig?
– Jag blev intresserad tidigt, kommer från en ö där det inte fanns något lag så jag fick träna med pojkarna där hemma. Min första klubb var Paisley Saints (i Glasgow-området; journ. anm.) när jag var 13 år. Det var några timmar i bil, Pappa körde mig två gånger i veckan, en gång till träning och en gång till match, en stor uppoffring för honom, säger Jane Ross.
Som 16-åring blev det flytt till Glasgow där hon var starkt bidragande till sex ligatitlar och att laget tog sig ut i Europa med Champions League.
– Sen kom jag till en punkt där jag behövde en ny utmaning. Standarden och konkurrensen i Damallsvenskan var tilltalande, därför blev det Vittsjö.
Första säsongen avslutade Ross som lagets bästa målskytt och trots flera anbud förlängde forwarden kontraktet med klubben.
– Jag är nöjd med allt, både på och bredvid plan, säger hon.
Förbundskaptenen ”lugn och positiv”
Förklaringen är tillräckligt uttömmande, grogrunden för att prestera på topp i landslaget läggs med många träningstimmar i Göingeskogarna.
Låt vara att en svensk förbundskapten utvecklar och trimmar truppen till en allt högre nivå under samlingarna.
– Anna har hjälpt till med mycket, ingen tvekan om att vi gått framåt med henne vid rodret. Hon är lugn och positiv person.
En lugn ledarstil som smittar av sig?
– Ja, hon gör oss spelare lugna. Vi har en bra lagmoral och hon har underlättat det.
Under Anna Signeuls ledning har Skottland gjort bättre och bättre ifrån sig i kvalen. Den lilla knuffen över knölen till något seniormästerskap återstår.
– Målet är solklart att kvalificera oss. Vi var så nära att ta oss till EM här i Sverige, förlorade på sista sparken (i play-off mot Spanien), det sporrar oss mot nästa turnering.
Direktplats på Sveriges bekostnad eller ännu ett playoff är lovande utsikter inför slutfasen av resan mot Kanada 2015. Når Skottland dit är det nära till hands att tro på ett lyft för sporten.
– Det går framåt år från år, nu har vi 1 000 till 1 500 åskådare på våra kvalmatcher, det hade vi inte för några år sedan. Matcherna sänds direkt på TV.
Och om ni skulle ta er till VM?
– Det skulle absolut leda till ett genombrott, säger Jane Ross.