– Vi ska ha realistiska krav och förhoppningsfulla förväntningar. Ambitionen är att ta oss till kvartsfinal, hamnar du där kan allt hända, sade förbundskaptenen.
På vägen fram till det förra världsomspännande mästerskapet brottades Sundhage och blågult med skadeoro och många kamper mot klockan. I samband med OS-uttagningen hittade hon undantaget i en annars frisk trupp.
– Vi har chansat med en spelare, Emilia Appelqvist. Efter operationen har hon gjort precis allt rätt i sin rehab. Nu slipper vi frågor om status på olika spelare och kan prata om kvalitet istället.
Det blev 18 spelare plus fyra reserver med låg skrällkvot som Sundhage slutligen plockade ut från podiet i Halmstad Arena.
För de insatta kunde hon knappast överraska, bruttotruppen var bekant sedan två veckor. I det slutliga urvalet återfanns åtminstone ett par namn som var vanskliga att inkludera i spekulationerna för några månader sedan.
Linköpingsbacken Jonna Andersson slog sig in med sin vänsterfot. Hanne Gråhns på högerkanten symboliserar med förbundskaptenens ord laganda och att göra sitt bästa, det räckte till en reservplats.
Stina Blackstenius som varit med i de stora sammanhangen sedan september ifjor kan se fram emot mästerskapsdebut som en av fem anfallare.
– En dröm som man har haft sedan man var liten, sade hon i en andhämtning från allt autografskrivande.
– Jag har gjort en bra säsong i Linköping, vill behålla formen som jag har nu, fortsatte Blackstenius som öser in mål i klubblaget för närvarande.
Pia Sundhage konstaterade att Blackstenius haft bra utbyte av landslagserfarenheterna i EM- och OS-kvalet.
– Hon har lyft sig till nästa nivå. Situationen där du rycker förbi spelare gick kanske bra i U19, men hon har lyckats göra det i A-landslaget också. En perfekt inhoppare, spelar man bra fotboll får man vara med i startelvan också.
I sista stund försvann Pauline Hammarlund från diskussionen om det främsta forwardsledet.
– Det var svårt. Jag gillar hennes spelstil och hennes egenskaper. Vi har fått gå på olikheter, sade Sundhage och motiverade med det hur Fridolina Rolfö kom med.
Tätt matchschema ger rotation
Fram till 24 timmar innan första matchstart kan byten ske från hela bruttotruppen, efter det är det reserverna som får ersätta eventuella skadetillbud.
En utmaning för de 18 och för lagledningen som väljer kombinationer lär matchschemat bli, var tredje dag ska Sverige i elden.
– Det kommer inte att bli samma startelva två matcher i rad någon gång. Och för att vi ska orka att spela anfall och försvar och alla omställningar måste våra forwards jobba mycket i försvaret. Det skiljer litegrann från hur vi har jobbat tidigare i det här landslaget, men det är bara att inse att det kostar energi.
Schelin ser Sverige slå ur underläge
Mest olympisk rutin har Lotta Schelin som minns ända tillbaka till Sveriges senaste medaljmatch. Det har hänt en hel del sedan hon hoppade in en kvart i bronskampen mot Tyskland (0-1) 2004.
– Att ta medaljer med landslaget är målsättningar man alltid sätter upp. Då var det så nytt och jag tänkte att vi tar det nästa gång. Men det är inte så enkelt, sade Schelin som ser sitt fjärde OS an med tillförsikt.
– Vi har jobbat med 4-3-3 under ganska lång tid och det sitter. Från OS-kvalet vill vi ha en mindre förutsägbar offensiv. Sen går vi kanske mindre in med med delat favoritskap än vad vi gjorde till VM. Vi har en bra trupp, har något att bygga på och kan bli farliga.