– Det blir mitt första mästerskap överhuvudtaget, jag blev skadad inför det förra OS:et, det låg väl nära till hands då. Men det är skitstort alltså, det största som hänt under min karriär hittills.
När man snackar om Malin Levenstad finns det en del som för hennes längd på tal. Med sina 165 centimeter är hon en ovanligt kort mittback. Men man bör komma ihåg att även Anette Börjesson inte var den längsta mittback världen skådat, och hon har ändå en rätt hygglig karriär bakom sig. Dessutom har Levenstad bevisat att hon klarar av att möta de allra bästa, trots sin längd. Bakom sig har Levenstad en stabil säsong med bländande Champions League-spel för LdB FC Malmö. Hon torde alltså gå in i OS med en stor dos självförtroende.
– För min del känns det jätteskönt, jag litar på min kapacitet till 100% och jag vet att jag är i bra form och jag har fått möta Frankfurt gånger 2 och fått känt att jag gjorde två bra matcher mot yppersta eliten. Det är klart att det stärker mig, helt klart, säger Levenstad till damfotboll.com.
Just nu ser det ut som att Thomas Dennerby försöker få Linda Sembrant och Emma Berglund till ett samspelt mittbackspar och troligen blir det de två som får starta i OS. Men i Malin Levenstad finns ett bra alternativ, hon är en back som har koll på sina motståndare.
– Kanada mötte vi under våren. Där gör vi en bra match och jag tycker inte att de har så mycket att komma med. Men så klart har de spetsat sina kvaliteter inför OS. Det är ingen match man bara går in och vinner. Det finns inga lag man kan räkna bort, även de man kallar B-nationer är riktigt bra, understryker Malin.
– Japan är fantastiskt bra med boll, de är små och tekniska och har ett bra kortpassningsspel. Det är väl om man kan trycka iväg bollen bakom dem och få en löpning som är lite längre än ett par meter jag tycker vi är betydligt starkare. Japan är ganska olikt det man är van att möta och på så vis blir det svårt. USA, Tyskland, England och Sverige spelar väldigt likt, så man är van med det från Damallsvenskan. Japan är lite finurligare och annorlunda.
Så, hur arbetar en försvarare mot gruppmotståndarna Japan?
– Man måste jobba väldigt när dem, ligga tajt inpå. De spelar så kort passningsspel att man kan nästan kliva på nästa spelare om man ligger bra i position. Spela tajt. De är inte så direkta i sitt försvarsspel, så kan man gå in och smälla på lite där är de inte så himla glada över det, är Malins erfarenhet.
Sverige har aldrig tagit en OS-medalj och Malin Levenstad håller med om att det är dags nu.
– Det är absolut dags. Det krävs att vi höjer oss ett snäpp och spetsar våra kvaliteter som vi är riktigt bra på, fortsätta ha den harmoni som finns i truppen och tro på det vi gör. Vi ska ha med oss VM in i OS-turneringen, säger Levenstad som har sin drömfinal klar för sig:
– Nu har jag ingen koll på om det är möjligt, men jag skulle säga USA – Sverige, avslutar Malin Levenstad.