Däremot är herrarnas verksamhet i Tyskland i full gång. En situation som påminner om det aktuella läget i Stockholm.
Hälften av säsongen är spelad i Tyskland och 1.FFC Frankfurt ligger på en tredje plats, åtta poäng bakom mästarna Potsdam och Duisburg, dock med en match mindre spelad. Mot Potsdam blev det två klara förluster på bortaplan (1:4 i serien och 0:3 i tyska cupen) medan man förlorade med 2:3 hemma mot Inka Grings Duisburg.
Även förra säsongen hade Frankfurt svårt att komma i närheten av de båda topplagen. Är de helt enkelt för bra för er?
– Jag vet ju inte själv hur bra de var förra året och jag missade tyvärr Duisburg matchen då vi var samlade med landslaget. Men Duisburg förtjänar absolut att ligga där de ligger i serien, samtidigt som jag inte tycker att de är oslagbara. Den dagen vi presterar på topp har vi alla möjligheter att slå både Duisburg och Potsdam, säger Sara!
Mot alla andra lag (undantag Bayern München) har Frankfurt dock vunnit, ibland stort (8:3 borta mot Essen och 6:1 i Berlin är två exempel). Även Potsdam och Duisburg brukar vinna överlägset.
Duisburgs Inka Grings toppar skytteligan på 20 mål efter 12 matcher. Är den tyska Bundesligan ojämnare än Damallsvenskan?
– Svårt att ge ett rakt svar och jämföra. Min egen uppfattning är att topplagen här är bättre och fatt å av lagen som ligger i botten är sämre än de som låg sist förra året i Allsvenskan.
Mellan december och slutet av januari har de tyska klubbarna rekryterat en hel del utländska spelare. Tennis Borussia Berlin fick två amerikanskor plus förra LdB-spelaren Aylin Yaren, Essen har kontrakterat kanadensiskor, Duisburg en japanska och Frankfurt en spelare från Sydkorea plus Potsdams norska Leni Larsen Kaurin.
Ser du ett samband med att VM närmar sig?
– Självklart gör VM att Tyskland blir mer attraktivt att spela i. Intresset är redan enormt stort och visst kan det vara en fördel. Jag kan bara svara för mig själv och jag hade inte VM i tankarna när jag bestämde mig för spel i Bundesliga. Jag kände bara att jag spelat i Damallsvenskan i tolv år och ville ta chansen att spela mot nya spelare i en ny miljö och det får jag ju här i Tyskland.
Sara kom till Tyskland som nybörjare i tyska, men säger att hon förstår mer och mer och att hon gillar att prata – även om det blir med en del grammatiska fel. 7-8 träningspass per vecka gör att dagarna går fort, landslagets vänsterback säger sig komma in allt bättre i den tyska mentaliteten också. Men:
– Jag saknar mitt jobb i Sverige och killarna på jobbet, men får nog inse att jag inte är ung längre och därför behöver mer återhämtning mellan träningarna, så livet som proffs i Tyskland är helt enkelt den bästa helhetslösningen för mig, säger Sara avslutningsvis.
Text: Rainer Fussgänger