Detta följer av att Norge missade att gå till OS-slutspel i år
– Uppmärksamheten vid årets fotballting (årsmöte) drunknade i en diskussion om pengar och miljonlöner. Det är fjärran från vår vardag, för att uttrycka sig försiktigt. Men om du i ditt upprensningsarbete behöver inspel om hur en liten, liten del av pengarna kan användas på annat sätt så ställer vi vår kunskap till förfogande, skriver styrelsen för Serieforeningen for Kvinnefotball.
Fotballtinget har fastställt en ny handlingsplan fram till 2019. Damlandslaget ska kvalificera sig till samtliga mästerskap och ta medalj i minst ett av dem. Målsättningen är att toppklubbarna ska etablera sig som ledande på UEFAs ligaranking och deltaga med minst två lag i Champions League.
– Det kommer det flesta klubbarna att ropa hurra för, men inte så länge det bara är ord på ett papper. Vi behöver resurser och hjälp. I budgeten för 2016 är det på stället marsch för damfotbollen. De höga ambitionerna har så här långt inte följts upp med en ökning i budgeten, något som kan få folk att tappa gnistan. Vardagen i en toppserieklubb är med få undantag mest att jämföra med barnfotbollen. Den är helt beroende av frivilligkrafter och försäljning av våfflor, skriver Serieforeningen for Kvinnefotball vidare.
– ”Toppserielagen måste skaffa sig sponsorer och publik”, är det vanligaste svaret vi får på våra problem. Det är vi helt överens om. Damfotboll har av en eller annan oförklarlig orsak anmärkningsvärt liten publik och därmed också problem att skaffa sponsorer. Det är obegripligt att Norges största kvinnliga sport inte har större ekonomiskt värde. Det som mest av allt fattas är ett mera systematiskt arbete på marknadsföringssidan. Det finns små eller inga resurser alls i klubbarnas vardag att driva marknadsföring, dessutom saknas den kompetensen. Vi beskylles ofta för att snyfta, men vi lovar att stoppa ner näsduken och ge dig en chans att visa din bästa kvinnliga sida, avslutar Serieforeningen for Kvinnefotball.