– Det här är ett kanontillfälle och ett fantastiskt initiativ som jag hade svårt att tacka nej till, både för att jag efterhand funderar på vad jag ska göra efter spelarkarriären men också för att detta ger mig chans att tillföra något medan jag ännu är aktiv, säger Johanna i en intervju på DBUs hemsida.
Hon tillägger dock att fortfarande är det full fokus på spelarkarriären.
Med stöd från UEFA har DBU startat den här kvinnliga tränarutbildningen med anpassning till spelarnas vardag när mycket annat också ska hinnas med. Men både innehåll och krav är desamma som för möjligheten att få UEFA:s B-licens för tränare.
DBU konstaterar att det är brist på kvinnliga elittränare. Nästan 70.000 kvinnliga aktiva spelare i alla åldrar har i Danmark. Endast en av 111 tränare har UEFAs Pro-licens.
Damlandslagets förbundskapaten Nils Nielsen är tränarinstruktör sedan många år. En del av utbildningen sker på distans, en del vid samlingar.
– Det är tydligt att deltagarna har riktigt mycket att komma med och att de är högt motiverade. De här tjejerna är en jättestor outnyttjad resurs som DBU ska bli bättre på att ta tillvara. Jag tror att vi med det här iniatiativet kommer att se en positiv utveckling inom två år, säger Nils Nielsen.
I förlängningen av T-tränarutbildningen har förbundet även startat steget för A-tränarlicens.
Johanna Rasmussen fortsätter redan nästa veckoslut tillsammans med fem andra rutinerade landslagskolleger, bland andra Line Röddik Hansen, FC Rosengård, och tidigare kaptenen för damlandslaget Katrine Pedersen samt Mariann Gajhede, Linköpings FC, som nyligen aviserat att hon slutar i damlandslaget.