Förbundet har fått in över 20.000 idér och förslag om hur Australiens fotbollsframtid ska formas, och forum har hållits över hela kontinenten. I år sker ökningen mest bland de kvinnliga spelarna. I Australien utgör de 20 procent av av alla registrerade eller omkring 100.000, men ses inte som någon gräns.
Fotboll har spelats mest i skolor men det ökade intesset ställer nu även krav på ökad fotbollskompetens av de som svarar för idrottsundervisningen.
Det finns idag 24.000 registrerade tränare i Australien. Om 20 år ska det finnas 100.000.
Domarutbildningen ska förbättras så att 90 procent stannar kvar från säsong till säsong, 2014 slutade var tredje.
– För tio år sedan skulle publicering av en plan för fotbollen i Australien två årtionden framåt tett sig orealistisk. Idag är sporten en del av samhället. Vår bästa tid är nu att omsätta förtroende till verklighet, stabilitet till framtid, säger Australiens FFs ordförande Frank Lowy.
The Whole of Football Plan (WOFP) heter det jättelika framtidsdokumentet. Där är ett av målen att 15 miljoner ska vara engagerade i fotboll i någon funktion och att 75 procent av deltagarna ska vara toppklubbarnas publik. Australiens befolkning beräknas till 30 miljoner 2035.
Australiens fotbollförbund har under sig nio förbund i territorierna och över hundra distriktsförbund, lokalförbund och privata arrangörer. Mycket av tillväxten har skett just i strukturerna som inte tillhör de officiella såsom skolor, innefotboll och etniska sammanslutningar. Där ligger en utmaning att få en samsyn och att resurser utnyttjas effektivare.
I motsats till bland annat Sverige finns en samsyn i Australien att varje elitklubb på herrsidan även ska ha damlag, inte minst av kommersiella skäl.
– 500 elitspelare på den manliga och kvinnliga sidan i varje åldersgrupp ska finnas som urval för landslagen och proffsklubbarna. Viktigt är att resurser även tillförs breddfotbollen på gräsrotsnivå, förklarar förbundets VD David Gallop.
Alla fotbollsklubbar i Australien ska ha flicklag inom 20 år.
Idag är det inte gratis för flickspelare som vill nå längre och vars föräldrar kan få lägga uppåt 10.000 Skr, ibland till privata fotbollsakademier som inte samarbetar med förbundet.
–Vi ska inte se på dagens resurser utan de som kommer att finnas. Vi har de bästa åren framför oss. Tillväxten kommer att ge större inkomster, tillräckligt för att bekosta framtiden, säger David Gallop.