Samspelet mellan Hammarströms drivna bollar från hörnflaggan och Nilla Fischers självklara position i boxen var en stor del av storkrossen mot Finland.
Där vi står i dagsläget, matchen mot Italien ska snackas ner och Sverige är i kvartsfinal ger Marie Hammarström själv både ris och ros till den där magiska foten.
– Den har funkat bra, kanske inte mot Italien men det har känts bra tidigare och jag har haft tid att öva på det ju närmre vi har kommit EM, säger hon.
Vad var det som inte stämde?
– De (hörnorna; journ. anm.) kom inte på den ytan där vi ville, på första där vi var starka mot Finland. Eftersom det var så framgångsrikt på första stolpen med Finland fortsatte vi med den igår, klart att vi kunde gjort någon annan.
Vi fortsätter samtalet med hörnfokus. Under EM-förberedelserna, på det sista lägret i Stenungsund började allt kring såväl hörnläggare som kommunikation falla på plats och tre varianter med följande huvuddrag tränades in:
– En på första stolpen som den Nilla nickade in mot Finland. Sedan finns den kortare varianten ute vid hörnflaggan. Den kunde vi ha kört lite mer mot Italien men nu gick de ut med två spelare och då måste man ta in spelare om man ska lyckas med den. Sedan har vi även en mot bortre där Nilla och Rohlin går in stenhårt.
Något mer på gång?
– Inte som vi har gjort nu. Sen vill Pia gärna att vi bryter mönstret. Nu är det fyra dagar tid emellan så det finns tid att hitta på nytt, motståndarna har sett troligtvis sett våra varianter.
Det räcker förstås inte med en fot för att få bollen i en målfarlig bana. Många motiverade träningstimmar ligger bakom för Marie Hammarström som gick i Eija Feodoroffs tillslagsskola i Örebro sedan ungdomsåren.
– Just tillslaget har jag jobbat på länge med Eija som i Örebro. Jag har haft henne i distriktslaget sedan jag var 12-13 år. Att jag har kunnat nöta de här smådetaljerna när vi har filmat det har varit viktigt. Hon var även min extratränare under skoltiden.
Feodoroff och andra tränare uppmärksammade Hammarströms vänsterfot. Den högra för en betydligt mer undanskymd tillvaro.
– Den finns knappt, det är mer som stödjeben, Nej, så klart kan jag använda det men det sitter inte så bra.
EM är en hemmaplansfest och familjeaffär. Marie gör det tillsammans med systern Kristin, förstamålvakt i Pia Sundhages landslag.
– Helt sjukt att syrran och jag startar i samma EM. Jag har själv blivit mer trygg i landslagsmiljön, i VM var jag mer chockad att jag var med. Men det är fantastisk konkurrens och det blir tufft för Pia att ta ut till nästa match.
Marie Hammarström har så här långt haft en lika given startplats som sin syster. I uttagningen är hon svår att bortse från, kan byta mellan inner- och ytterposition och dessutom finns vänsterfoten med bra träffbild.