Alla tidigare publikrekord flög all världens väg under EM. Över 216 000 personer tog del av matcherna live. Nästan en halv miljon människor besökte Fan Zone under mästerskapet och 41 301 människor såg EM-finalen på Friends arena. Det har gett ringar på vattnet. Redan under augusti kunde man, runt om i Sverige, se hur fotbollsskolor fick fler tjejer som deltagare och hur kommuner bestämde sig för att satsa lite extra på just dam- och flickfotboll. När vi träffar Göran Havik är han stolt över det arbete han och teamet gjort för EM i Sverige 2013. Den bestående känslan efter år av arbete och slit för att rodda ihop ett mästerskap?
– Jag tänker på publiken, den fantastiska stämningen. Det var glädje. Det är det som kommer vara det allra mest bestående minnet från mästerskapet, säger Havik och berättar också att det just nu känns lite vemodigt. För mindre än en vecka sedan splittrades hela teamet kring ”Sweden 2013” och efter att de jobbat väldigt intensivt, från starten i början av 2010 till mästerskapets slut, uppstår en viss tomhet.
– Men var sak har sin tid, säger Havik och blickar framåt istället.
Var sak har sin tid. Det lyckade Europamästerskapet har gett avtryck i fotbollsvärlden. UEFA:s president Michael Platini har tackat värdstäderna i ett personligt brev och framgången gör att Sveriges chanser för att få ytterligare mästerskap ökat. Just nu jobbar förbundet på en ansökan till herr-EM 2020, men vi är mer intresserade av vad som sker på damsidan. Finns det någon möjlighet att Sverige arrangerar VM 2019?
– I det här läget finns det ingenting att gå vidare med. Nu är det VM i Kanada 2015 och FIFA har ännu inte berättat vilka förutsättningar som gäller för 2019. Jag vet inte ens om man har fattat beslut om det kommer vara 24 lag. Vilka arenakrav kommer man ha, och så vidare. Det går inte att ta ställning till det innan vi vet. Men när det kommer ska vi titta på det, vi har en långsiktig internationell strategi.
Efter det flyttar vi oss från mästerskap som varit och komma skall. Publiksuccén under EM har inte smittat av sig på Damallsvenskan och klubbarna kämpar i motvind med att locka publik till sina matcher. Den tolfte spelare har inte hittat de damallsvenska arenorna i samma utsträckning som den sökte sig till fotbollsarenorna under sommaruppehållet, för EM. Vi undrar om det finns någon dialog mellan ”Sweden 2013” och klubbarna runt om i landet?
– Fotbollförbundet driver de frågorna. Som organisation finns inte vi kvar längre, men frågorna lever inom förbundet och EFD. Jag känner att vi nådde en målgrupp som var precis den vi ville nå. Det hände någonting, det var den här stämningen jag pratade om och det är klart att allt är möjligt. Men man måste sätta sig ned i sin egen verksamhet först och främst – man ska inte tro att någon annan kommer och talar om vad man ska göra. Man måste göra det själv.
Man måste göra det själv. Alla engagerade, drivna och kunniga människor måste slå sina kloka huvuden ihop och göra vad de kan. Precis som Havik och hans gäng gjorde före och under EM. När mästerskapet blev en publiksuccé vi sent ska glömma.