Lilla Öxabäck i Marks kommun anses av många som den svenska damfotbollens vagga. I en tid då kvinnlig fotboll var i det närmaste otänkbart, även i det förhållandevis frigjorda Sverige, bestämde ett gäng väninnor på landet sig för att starta ett fotbollslag. Året var 1966 och tjejernas initiativ blev starten på en epok i svensk fotboll. När Öxabäcks damlag på grund av spelarbrist och dålig ekonomi lades ner 1999, hade laget bland annat samlat ihop sju SM-guld och sex cuptitlar, och dessutom bidragit med mängder av spelare till landslaget. Öxabäck ligger ännu idag högt upp i damfotbollens maratontabell.
Hur kunde ett lag från en ort med bara ett par hundra invånare dominera svensk damfotboll under mer än två decennier? Och varför vågade man just här utmana stereotypa könsroller och visa att kvinnor också kan spela fotboll?
Journalisten och författaren Florence Oppenheim har tillsammans med författaren och idéhistorikern Daniel Svensson försökt besvara dessa frågor. Förutom en historik över Öxabäcks damlag och intervjuer med spelare och ledare, handlar boken om hur människor utmanar och besegrar fördomar, om den tidens samhällsklimat och hur utvecklingen har framskridit till våra dagar. Och inte minst, om hur det mest moderna och progressiva ibland sker på den landsbygd som ofta skildras som förtappad och bakåtsträvande.
Det blir bokrelease på Antikhuset i Öxabäck torsdagen den 17 september kl18.00. Där väntas många gamla Öxabäcks-stjärnor (spelare – ledare) vara på plats.
Vill du veta mer om boken eller författarna, gå in på oppenheimforlag.se. Där kan du också köpa boken i förlagets butik.