Titta vi bakåt i historien så har det definitivt funnits en hel del vassa kvinnliga tränare som verkat i Damallsvenskan. Gunilla Paijkull tränade Tyresö på sin tid och blev också den första kvinnliga förbundskaptenen i slutet av 80-talet. Susanne Lundmark och Christina Ahlström var tränare för Gais och Jitex i slutet av 80- och början av 90-talet. Tina Sturesson var tränare för Tyresö och Djurgården/Älvsjö och så har vi Anneli Andersson som fick sin karriär förstörd av en fotskada och istället blev tränare för Malmö FF Dam 1994 och lotsade laget till ett SM-guld.
Det är bara en lite kort inblick i historiken innan vi går över till nutiden.
I våras träffade damfotboll.com Hovås-Bildals huvudtränare Jessica Julin. Hon är en av få kvinnliga huvudtränare inom den svenska damfotbollen. Hennes förklaring till att hon står relativt ensam var att få får frågan.
– Jag vet för det första inte hur många det är som får frågan om de vill bli tränare. Jag tror det är väldigt stereotypt, att man per automatik frågar män. Man måste börja fråga kvinnor. Jag tycker det är synd att man inte tar tillvara på erfarenheten som många har, sade Julin till damfotboll.com.
En annan välmeriterad tränare som pratat med oss om detta är Ann-Helén Grahm, idag assisterande tränare för det skotska damlandslaget – tidigare på samma position i det svenska. När vi frågade henne om det är ett problem att fler män än kvinnor är tränare för damlag fick vi följande svar:
– Jag tror att vi totalt sett förlorar möjligheten att ta del av den erfarenhet som enligt min erfarenhet bäst kan fås av att någon har verkat antingen som en elitspelare på damsidan eller från mångårigt arbete inom damfotbollen. Om vi vill växa och utveckla dam- och flickfotbollen totalt är en ökning av kvinnliga ledare och tränare en absolut förutsättning, säger Grahm.
En tes som ofta lyfts fram i dessa diskussioner är att det är få kvinnor vill bli tränare. Det är en myt, vi vet inte när den föddes eller varför. Men vi anser att det börjar bli dags att sticka hål på den myten.
Damfotboll.com kan, utan problem, hitta tillräckligt många kvinnliga tränare för att fylla hela damallsvenskan.
Ann-Helen Grahm
Assisterande tränare för det skotska landslaget, en roll som hon även hade i det svenska landslaget 2011-2012.
Anna Signeul
Tidigare förbundskapten för flicklandslag i Sverige, idag basar hon över det skotska landslaget och har byggt upp den skotska damfotbollen på ett framgångsrikt sätt.
Lena Videkull
Före detta landslagsspelare som tidigare varit huvudtränare i Malmö FF Dam. Jobbar idag inom Rosengårds organisation.
Maria Bergkvist
Före detta landslagsspelare och en profil i Umeå. Har, under flera år, varit assisterande tränare i Umeå IK.
Elisabet Gunnarsdottir
Damallsvenskans enda kvinnliga huvudtränare i dag, bossar över Kristianstads DFF.
Pia Sundhage
Förbundskapten för Sveriges landslag. Främsta meriten är två OS-guld med USA, men har tidigare skördat framgångar inom klubbfotbollen.
Lilie Persson
Assisterar Sundhage i landslaget. Har tidigare tränat AIK, Hammarby och Tyresö.
Marika Domanski Lyfors
Tidigare förbundskapten som vunnit både VM- och EM-silver. Uder 90-talet tränade hon Tyresö.
Linda Fagerström
Som spelare vann hon Damallsvenskan med Djurgården och VM-silver, som tränare har hon tagit Bollstanäs till Elitettan.
Jane Törnqvist
Välmeriterad landslagsback som är assisterande tränare i Kopparbergs/Göteborg.
Kicki Bengtsson, en av våra mesta landslagsspelare med Diamantboll 1994-2004, VM-silver 2003 och SM-guld i bagaget. Assisterande tränare i Hammarby.
Denise Reddy
Född i USA, spelat för Umeå IK och Malmö FF, har tränat Linköpings FC verkar numera i Danmark som tränare för B93/HIK/Skjold
Vi stoppar där men bland förbundskaptener i Sverige ska vi också tillägga att vi har tre välmeriterade och högutbildade kvinnliga tränare, Anneli Andersén, Katarina Olsson och Yvonne Ekroth.
Inte givet att de vi nämnt vill lämna sina respektive jobb för en tränarsyssla i Damallsvenskan men det känns som om det borde finnas plats för fler kvinnor där eller tror vi verkligen att de bara kan lyckas på landslagsnivå?
Text: Alva Nilsson och Anette Börjesson
Fotnot
Vi har bara skummat igenom bland de namn som vi kommit på i en hast. Fler har förekommit i historien och idag finns det säkert fler där ute som har meriter att träna lag i Elitettan eller i Damallsvenskan. Hör gärna av er till oss. Skriv gärna ett eget inlägg i saken!