Pia Sundhage och hennes assisterande förbundskapten Lilie Persson noterar också att riktningsförändringar tar längre tid än de bör för spelare på toppnivå. Det räcker inte bara att vara snabb och uthållig.
– Det handlar om koordination och kroppsuppfattning. Det tränar man upp bäst i yngre åldrar. Sådana övningar passar bra att lägga in i flicklagsträningar, säger Helena Andersson.
Här finns alltså en möjlighet för unga spelare att skaffa sig försprång.
Ofta har man hört ordet riktningsförändringar i samband med uppkomna korsbandsskador. Kanske finns rädsla för att utmana ödet?
– Vi har programmet Knäkontroll som nog de flesta känner till nu. Det gäller att köra det regelbundet före träningar inte bara en gång när det är nytt. Knäkontroll är fortfarande det bästa förebyggandet av korsbandsskador vi har.
Denna typ av skador är ett ständigt gissel, det har utretts och forskats i många år, kommer det fram något nytt?
– Tillsammans med Högskolan i Halmstad har SvFF bildat en kommitté som ska försöka ringa in utlösande faktorer till korsbandsskador. Genom att intervjua drabbade spelare om deras förehavanden ett dygn och timmarna före olyckan kan vi i bästa fall komma fram till några gemensamma nämnare som ger oss mer kunskap, säger Helena Andersson.