Flera har redan pågående verksamheter, andra drar igång i höst. Klubbarna som beviljats pengar är
LdB FC Malmö, Hammarby IF DFF, Sunnanå SK, Kristianstads DFF och KIF Örebro.
Damfotboll.com har granskat vad dessa klubbar arbetar med vid sidan av träning, matcher och resor.
LdB FC har fått 150.000 kr.
– Vi har utan det här bidraget redan varit verksamma i Hermodsdalsskolan i Malmö där tyngdpunkten ligger på integration, berättar LdB FCs kanslichef och fotbollsansvarige Kenny Jönsson.
Varje klass i låg- och mellanstadium har fått en lektionstimme i veckan där LdB FCs spelare har haft fotbollslektioner. I höst byggs detta ut med information om kost, hälsa och drogförebyggande verksamhet. Målvakten Stéphanie Öhrström har varit huvudansvarig.
Skolledningen är mycket positiv och ser redan resultat:
– Tidigare var tjejerna helt passiva på rasterna, stod bara och tittade på när killarna spelade fotboll. Under vårterminen spelade de själva och ibland även med killarna. De har fått en mycket bättre självkänsla. Vi er fram emot ett fortsatt samarbete med LdB FC.
I början var tjejerna helt passiva på rasterna, stod bara och tittade på när killarna spelade fotboll. Under vårterminen spelade de själva och ibland även med killarna. De har fått självkänsla.
– Ibland har vi hämtat dem till våra hemmamatcher med vår stora fräcka spelarbuss och det har varit en höjdarupplevelse för många, berättar Kenny Jönsson.
I höst står Rosengårdsskolorna på tur att få LdB-spelare som fotbollstränare på skoltid. Vi har redan haft några informationsträffar och provträningar med positivt resultat.
Ett samarbete inleds också med FC Rosengårds damlag. LdB FC tänker förlägga några av sina egna A-lagsträningar till Rosengårds ip. Frida Nordin är samordnare för skolprojekten. Till hjälp kommer hon att ha några av sina lagkamrater som har utländsk bakgrund, Aylin Yaren, Renata Costa och Nera Smaijic.
Hammarby har fått 50.000 kr för att bedriva Fotbolls-fritids.
Vecka 33 nu i sommar har man öppet för 6-8-åringar på Kanalplan.
– Det finns många hushåll med bara en förälder på Söder, förklarar Hammarby IF DFFs ordförande Annika Vikander tonvikten på upplägget.
– Vi kommer att sysselsätta ungarna även med annat än fotboll. Vi köper in bland annat litet spel för de yngre. De äldre 10-12-åringarna har annan smak och dem ska vi nog också tillfredställa vad gäller aktiviteter. Faller det väl ut kan vi tänka oss utvigda.
Målvakt Lisa Mattsson och backen Anna Lindblom kommer athålla i trådarna för Hammarbys Fotbolls-fritids.
Sunnanå SK har beviljats 100.000 kr och drar ingång i höst. Man kommer att verka ute i skolor där fokus läggs på hur viktigt det är att fungera i ett lag. Carolina Marklund leder projektet för SSK. Det återstår en hel detaljer som ska falla på plats.
KIF Örebro kommer också att jobba i skolorna, vilka är för dagen inte klart. Man kommer att samarbeta med Örebro kommun.
– Alla i vår A-lagstrupp ska vid några tillfällen hjälpa till. Det står inskrivet i deras spelarkontrakt, berättar KIF Örebros klubbchef Thomas Rasmusson.
KIF Örebro får 125.000 kr och kommer även att bedriva fotbollsskola för funktionshindrade ungdomar.
Kristianstads DFF samarbetar med barnklinikens diabetesenhet på centralsjukhuset i Kristianstad. Spelarna Sofia Andersson och Johanna Rosén står för planeringen. Det finns 150 barn med diabetes indelade i grupper knutna till kliniken. De ska få regelbundna råd om kost och hälsa samt hur man kan kombinera sin sjukdom med aktivt idrottsutövande. KDFF har fått 95.000 kr för sitt projekt.