Den borgerliga majoriteten i Stockholms stadshus vägrade förra vintern att låta ploga eller värma upp konstgräsplaner så att Stockholms dam-, herr- och ungdomsfotbollslag skulle kunna träna för inför säsongspremiärerna. Madeleine Sjöstedt vägrade bland annat att slå på värmen på Stadshagens IP med hänvisning till att hon inte ville ”elda för kråkorna”. Detta beslut drabbade framförallt bredd- och damfotbollen eftersom de inte har herrfotbollens resurser att hyra in sig på andra kommuners uppvärmda konstgräsplaner.
– Vi måste redan nu börja planera för den kommande vintern så att vi inte hamnar i samma situation som förra året då framförallt bredd- och damfotbollen blev utan träningsmöjligheter. Vi vill nu ge alla Stockholms fotbollsklubbar, både bredd-, dam- och herrfotbollen, besked i god tid för att de på bästa sätt ska kunna förbereda vinterträningen, säger Carin Jämtin (S).
För att stockholmsfotbollen inte ska hamna i samma situation kommande vinter lovar Socialdemokraterna i Stockholms stad följande vid en valvinst:
– Att anta en policy för vinterfotboll som garanterar Stockholms bredd-, dam- och herrfotboll goda förutsättningar att träna på konstgräs vintertid oavsett klimat. Kring detta vill (S) inbjuda till en dialog med fotbollsrörelsen.
– Att hålla minst 6 bra konstgräsplaner snöfria i Stockholm. Antingen genom att ploga, salta eller värma planerna. Stadshagens IP och Grimsta IP, som är rustade med värmeslingor, ska självklart användas under vinterhalvåret.
– Att ytterligare grusplaner och konstgräs av äldre generationer plogas så att breddfotbollen får goda träningsmöjligheter under vintern.
– Se över hur tekniken för att ploga, salta och värma konstgräs kan genomföras klimatsmart, till exempel via utnyttjande av kompressorlösningar som lagrar och växlar värme och kyla.
– Utreda möjligheterna att skapa fler mindre fotbollshallar.
– Om Stockholmsfotbollen ska kunna konkurrera med andra lag i Sverige och Europa måste vi kunna garantera vinterträning utomhus på fullplan. Det går dessutom att göra miljösmart. Madeleine Sjöstedts uppskattning om att det skulle kosta 700 000 kronor per månad att värma Stadshagens IP stämmer inte. Det förutsätter att värmen står på max dygnet runt vilket är helt onödigt, säger Carin Jämtin (S).
Socialdemokraterna har tagit del av erfarenheter från grannkommuners hantering av fotbollen den gångna vintern och konstaterar att det är fullt möjligt att erbjuda konstgräs även svåra vintrar. Lidingö, Huddinge, Solna, Vallentuna med flera kunde erbjuda sina klubbar planer utan extraordinära kostnader för kommunen. I Södertälje kostar uppvärmningen av fotbollsarenan 400-600 tkr för perioden januari-mars.