– Jag tycker att det är otroligt speciellt, jag har spelat x antal sådana matcher med Lyon men jag blir ändå förvånad att lagen är så otroligt defensiva, säger Lotta Schelin.
Polen hemma (2-0) och Bosnien-Hercegovina borta (0-1) är avklarade för blågult, men knappast så mycket mer.
Lördagens enda målskytt, Lotta Schelin får summera intrycken, med den ledande frågan om inte tre mål på två matcher känns som utdelning i underkant så långt. Det är trots allt den målmässigt sämsta starten på ett kval under 2000-talet för svensk del.
– Målmässigt ja, men vi har sex poäng. I lägen när man bara konstaterat att det var kasst går man ändå vidare med det, säger hon.
En del i analysen av Bosnien-matchen säger att det första riktiga testet av 4-1-3-2 bidrog till osäkerhet. Nästa bit handlar om totalt defensiv utgångspunkt från Bosniens sida.
– Det är ett lag som ställer elva man i straffområdet nästan. På hela matchen gör de en passning till Hedvig (Lindahl), eller ett skott som blir en passning.
Är det tråkigt spel eller tajt disciplin som du ser det?
– Både och, jag respekterar det till fullo men det är onaturligt. Vi möter inte sådana lag ofta. Sen vet jag av erfarenhet från Lyon att det kan vara trögt. Men när man spräckt nollan, kanske tryckt in tvåan och trean får de sänkt självförtroende, då hade de känt sig tröttare och det hade rullat på för oss.
Kort sagt är det alltså flytet som saknats när Sverige ställts mot lag med betydligt lägre ranking under hösten. Färöarna är en uppgift i samma stuk, det enda som riktigt lockar publiken till nationalarenan en vindpinad höstkväll lär vara en riktig målfest.
Lotta Schelin ser gärna en gedigen offensiv genomgång före torsdagsmatchen.
– Vi pratade mycket riktlinjer i försvaret inför Bosnien och det spelade ingen roll. Jag menar, jag startade inte pressen en enda gång, när de hade bollen var det målvakten och hon sköt den långt. Det offensiva trodde vi skulle komma automatiskt, där kanske vi skulle ha behövt lite riktlinjer.
Verkligheten är i praktiken omvänd, resonemang om att alla ska delta i försvarsjobbet utbytta mot att hela laget bör tänka och vara med i anfallen. En inställning som går hand i hand med att hitta roller och positioner i 4-1-3-2.
– Vi måste prata om det, se lite bilder och bli tryggare. Det är därför passningsspelet blir så dåligt också, man känner sig inte trygg någonstans, avslutar Lotta Schelin.
Svenskt målfacit i kval (efter två matcher)
2001 (VM-kval): 12 st Finland 8-1, Danmark 4-1
2003 (EM-kval): 11 st Schweiz 6-0, Italien 5-0
2005 (VM-kval): 8 st Island 2-2, Vitryssland 6-0
2007 (EM-kval): 9 st Italien 2-0, Rumänien 7-0
2009 (VM-kval): 5 st Belgien 2-1, Azerbajdzjan 3-0
2013 (VM-kval): 3 st Polen 2-0, Bosnien-Hercegovina 1-0