Martin tillträdde som tränare Linköping inför höstsäsongen ifjol och har fått se spelare som Manon Melis, Lisa de Vanna, Louise Fors och Nora Holstad Berge lämna Linköping. Istället kommer Linköpings-borna att få stifta bekantskap med spelare som Jennie Nordin och Lina Ringshamre. Spelare som var med och vann F19-EM ifjol, spelare som Martin ser har en ljus framtid som fotbollsspelare. Och som han gärna är med att utveckla.
– Det känns som om vi har en bra mix nu. Vi har ju en rutinerad stomme och dom får hjälpa till att lotsa in de unga lirarna. Samtidigt så märks det på träningarna vilken fart och energi de yngre har och det speglar sig i de lite äldres sätt att förhålla sig till fotbollen också.
Vi kommer in på försäsongen och hur den sett ut och Martin är rätt nöjd än så länge.
– Det var bra att komma iväg på Eerikkilä Cup i Finland. Vilken anläggning vi var på. Där fanns allt, hotell, vandrarhem, idrottshallar, inomhushall för fotboll. Vi fick två bra matcher mot Åland United och PK 35 Vantaa. Det blev två vinster och det känns allt bra i hjärtat, men det viktigaste var att få spela på fullstor plan och få se att det vi tränat på fungerar.
Litet ekonomiskt stålbad
Vi har precis fått läsa att LFC i höstas tvingades till ekonomiska besparingar för att säsongen skulle gå ihop. Man tvingades till att sälja sin andel i konstgräsplanen för att året skulle hamna på plus. Inför 2013 går man in på den nya fotbollsarenan i Linköping, vilket skapar framtidstro. En process som du som tränare förstås känt av, inte minst märks det utåt på den ungdomliga satsning ni gör.
– Vi försöker hitta en bra väg där vi satsar på lite yngre förmågor men med en tro på att denna satsning ändå ska bli hållbar och utvecklande på lite sikt och att inte lönerna drar iväg.
Apropå löner i Damallsvenskan, är de för höga och vore det idé att införa lönetak, så som man gör i den amerikanska ligan?
– Nej, det tror jag inte. Det är upp till klubbarna att bestämma. Självklart är det en dröm att merparten av spelarna är proffs men jag vet inte om Damallsvenskan är redo för det. Damallsvenskan har marknadsförts som ”världen bästa liga”. För att leva upp till det epitetet krävs mer av klubbarna som många gånger är har för dåliga organisationer och så har vi alldeles för dåligt med folk på läktarna, säger Martin.
Är det ett problem att några lag har betydligt mer pengar att röra sig med än andra?
– Det kan jag inte se, det är väl bara naturligt att klubbar som LdB FC Malmö och Tyresö har större budget än andra eftersom de är topplagen i Sverige och de syns ute i Europa. Det är bara att hoppas att deras budget blir ännu större så att svensk damfotboll på sikt blir bättre på att möta den internationella konkurrensen.
För många importer?
Damallsvenskan är redan internationell om man tittar på inslaget av utländska spelare i trupperna. Ni har några i ert lag, men handen på hjärtat är det inte för många?
– Så länge spelarna kan verka som profiler i Damallsvenskan och bidrar kvalité tycker jag att det är OK. De vi har i Linköping ska alla vara med och spela i EM för sina landslag om inget oförutsett händer förstås. Dessa spelare bidrar med kvalité och är viktiga även i utbildningssyfte. Linda Sällström är en bra förebild för Stina Blackstenius och kan till exempel lära henne att tajma djupledslöpningarna . De som inte håller måttet tycker jag bara står i vägen för utvecklingen av våra egna svenska talanger, men det är en svår balansgång förstås. Vi är själva i färd med att ta in ytterligare två spelare i vår trupp som ännu är för liten. I dagsläget har vi 16 utespelare vi ska alltså bli 18. De två lär vi hämta ifrån utlandet, säger Martin.
Att ha lokala förmågor i laget då, är det inte viktigt för att ge publiken ytterligare en anledning att komma till arenan när ni spelar. Tror ni för övrigt att ni kommer att öka publiksiffrorna nu när ni får en ny arena att spela på och att det i svallvågorna av EM på hemmaplan skapar nytt intresse för Linköpings FC?
– Självklart hoppas vi på ett ökat intresse och att både den nya arenan, EM och inte minst vår spännande trupp som redan har lokala inslag ska få folk att komma till arenan. Det är många faktorer som spelar in men en ny arena tror jag definitivt kommer att vara ett stort plus för oss.
En lång intervju går mot sitt slut och Martin, även om det är tidigt på året, måste jag fråga om er målsättning för 2013?
– Förhoppningarna om en placering bland de fyra bästa finns förstås. Men i första hand gör vi som vanligt, alltså går in med målsättningen att vinna varje match vi spelar. Att ta en match i taget är fortfarande ett bra sätt att jobba på, skrattar Martin.
En bra strategi, som om den funkar, kan bära långt. Men allvarligt talat, är inte Tyresö FF och LdB FC Malmö för slagkraftiga för att ni ska ha en chans att slåss om guldet?
– Jo, dom ser otroligt starka ut men vi måste själva göra allt vi kan för att alltid försöka. Inte minst ifjol såg vi ju flera lag som fällde de största och man måste alltid vara redo att ta chansen.