Ökat intresse medför ökade skador
Vår mest älskade folkrörelse, idrotten, eller sporten är på framfart och idag beräknas att 25-30% av svenskarna utövar någon form av idrott, sport eller fysisk aktivitet 2-3 gånger i veckan. Den mest vanliga formen är fotbollen, en idrott som sett ökat intresse under de senaste åren. Inte minst på hemmaplan utan även på den globala scenen. Idag beräknar riksidrottsförbundet att över 2,5 miljoner svenskar är aktiva i idrottsföreningar och organisationer. Intresset för idrott och fotboll yttrar sig även utanför omklädningsrum och fotbollsplaner och idag kan sportintresserade ta del av den action som utspelar sig från mer bekväma platser, mycket tack vare den tekniska utvecklingen och sociala medier. Men dem som föredrar den autentiska upplevelsen och aktivt utövar en sport har förmodligen råkat ut för några av de vanliga skador som kan förekomma.
Ni känner igen scenariot. En smäll på fram eller fram/utsida lår vid kontakt med motståndare ger en omedelbar smärta. Skadan brukar vi kalla för lårkaka medan en sjukgymnast kanske skulle säga en lårkontusion.
I skadeögonblicket sker det en skada på muskelfibrer, muskelhinnor och blodkärl och det uppstår en blödning i muskeln. Vid vissa tillfälle kan muskelhinnorna kvarstå intakta och då stannar blödningen inom muskel och muskelhinnor.
Beroende på den kraft som är inblandad i traumat så får man antigen avbryta aktivitet eller så kan man fortsätta så länge man är varm men stelnar snabbt till så fort man avbryter aktivitet, t ex i halvtid och har då oftast svårt att komma igång igen.
Akut omhändertagande samt åtgärder de första 48 timmarna:
Gällande det akuta omhändertagandet är det tryckförband (max utdragen elastisk linda) som är första åtgärden, för att ytterligare förstärka effekten av tryckförbandet kan man lägga en pelott (Man kan komplettera med kyla för smärtlindring men kylan når inte tillräckligt djupt för att minska blödningen). Tryckförbandet ska sitta på i 20 minuter och DIREKT ska man linda kompressions förband (50 % utdragen elastisk linda).
Kompressionsförbandet ska vara på under dagarna och behållas så länge det är svullnad i området.
De närmsta 48 timmarna gäller vila för att förhindra ytterligare blödning i muskeln. Behövs smärtlindring rekommenderas smärtlindrande medicin med paracetamol som verksam substans, t ex Panodil, Alvedon, andra smärtstillande tabletter har en verksam substans som kan öka blödningsrisken. Man kan initialt även ha värk i området i vila. Denna får inte vara för intensiv eller kvarstående, då måste man söka vård. Detta innebär att blödningen sitter inkapslad och det ger förhöjt tryck inne i muskeln som då inte kan syresätta sig, ett kompartment syndrom. Detta är dock ovanligt efter lårkake-smällar.
Symtom vid undersökning:
När vi träffar spelare med denna skadehistorik så finner vi följande, ett område med lokal ömhet och svullnad, smärta när spelaren spänner muskeln och smärta och ibland också minskad rörlighet när muskeln ska töjas. När det gäller rörlighet för framsida lår har man svårighet att i magliggande böja i knäleden och få hälen till rumpan, man kan alltid jämföra med andra benet för att se hur långt man normalt kan böja i knäleden.
Rehabilitering:
Efter de 48 timmarna gäller lätt cirkulatorisk träning som även bör vara relativt smärtfri. Detta kan vara lugna promenader eller cykling på ergometer cykel med lätt belastning. Om man har svårighet att böja i knäleden kan man prova att höja sadeln så man enklare kan trampa runt. Om rörligheten är påverkad bör även denna tränas, t ex i magliggande och där utföra upprepade böjningar och sträckningar av knäleden. Även detta måste vara relativt smärtfritt.
Gällande massage behandlingar får dessa inte utföras de första 48 timmarna. Därefter gäller lätt cirkulatorisk massage. Vi har även upplevt god effekt med att använda Kinesiotejp för att minska svullnaden.
Det är hela tiden smärtan som avgör hur aktiv du kan vara. Oftast är man rejält stel i början av aktivitet men mjukas snabbt upp och då kan man höja intensiteten.
Beroende på hur hård smällen varit kan det ta olika lång tid att komma tillbaka till full aktivitet. De parametrar som ska vara återställda innan du kommer igång på högre intensitet är att du fullt och smärtfritt kan spänna muskeln, t ex resa/sätta dig på skadat ben utan smärta, kunna töja muskeln till sin fulla längd, d v s stretcha framsida lår utan smärta samt inte känna ökad trötthet i muskeln vid träning på högre intensitet.
Är man osäker på hur skadan ska hanteras eller tycker det tar lång tid så kontakta sjukgymnast som kan hjälpa till med behandling och rehabilitering.
Eventuella komplikationer:
Det kan uppstå en komplikation till denna typ av skada där blödningen förbenas och kallas myositis ossificans. Detta är ovanligt. Denna uppstår framför allt efter kraftigare trauma som gett kraftigt inskränkt rörlighet i knäleden och som är kvarstående 2-3 dagar efter skadetillfället eller om man behandlat med värme eller massage för tidigt. Men man vet inte säkert varför denna komplikation uppstår.
Symptom på att man håller på att utveckla denna förbening är ökad värk på morgonen och smärta vid aktivitet. Man kan även uppleva värk nattetid. När man känner på muskeln i området är det en träig känsla. Denna förändring är synlig på vanlig slätröntgen tidigast tre veckor efter skadetillfället. Uppstår denna komplikation tar det längre tid innan man är tillbaka i aktivitet och man måste få hjälp av kunnig sjukvårdspersonal för rehabiliteringen.
Hoppas vi med dessa rader gett dig lite vägledning om olyckan skulle vara framme igen!
Med önskan om en skadefri och härlig sommar önskar vi dig lycka till i framtiden!