Denna teknik utvecklad Doktor Kenzo Kase i Japan för mer än 25 år sedan. Kinesiotaping har blivit standard för terapeutisk rehabtejpning en metod som går ut på att förstärka kroppens egna läkningsprocesser genom att applicera ett nytt material med en speciell teknik. Tejpen är tillverkad med hudens karakteristiska egenskaper som modell och kan därför överföra positiv sensorisk information till kroppen.
Kinesiotape fick global exponering i samband med Olympiaden i Seoul 1988 och har sedan dess blivit en av de snabbast växande behandlingsmetoderna för idrottsrelaterade skador.
Genom att mjukt och följsamt lyfta huden runt skadan hjälper Kinesiotapen kroppen att snabbare läka skador på leder, ligament, muskelfästen och muskler.
Vad är mest vunnet med att kunna Kinesiotaping?
– Många skador som kan rehabiliteras med kinesiotape är idrottsrelaterade, därför fokuserar vi på att sprida kunskap, och tejp, brett inom idrottsrörelsen. Många idrottare, på alla nivåer, har särskilt stor nytta av att snabbt komma tillbaka ”i spel” efter skada. Men vi ser även att vi kan minska lidande och få människor tillbaka på banan, oavsett om det gäller att komma tillbaka till arbetet eller att må lite bättre över huvud taget. Det ska vara lika naturligt att använda kinesiotape för rehabilitering som att sätta plåster på ett blödande sår, säger Roine Carlsson en av killarna på Rehabtape.
Så funkar det
Hur funkar Kinesiotaping?
– Kinesiotaping lindrar smärta och underlättar lymfdränage och blodcirkulationen lokalt genom att mikroskopiskt lyfta huden. Den tejpade delen bildar små upphöjningar i huden. Resultatet blir att tryck och irritation tas bort från nervändar och smärtreceptorer och smärtan lindras. Trycket lättar gradvis i det lymfatiska systemet och flödet underlättas, vilket förstärker och påskyndar kroppens egen läkning. Blodcirkulationen ökar och slaggprodukter transporteras bort. Tejpningen ger stöd och balans utan att hindra rörelsefriheten. Kinesiotaping möjliggör, till skillnad från traditionell tejpning, full rörlighet i leden. Andra fördelar med tejpen är att den är elastisk och lika tunn som huden, med en funktion som kanaliserar bort vatten, vilket gör att den skadade kan duscha eller bada utan att behöva byta tejpen.
Ni ger kurser i Kinesiotaping, är det svårt och hur lång tid behöver man för att kunna ta till sig baskunskaperna?
– Först vill jag slå fast att alla kan lära sig Kinesiotaping, det är inte svårt men det kräver lite träning. På våra kurser får du lära dig hur rehabiliteringstejp fungerar och tejptekniker för olika skador, poängterar Roine.
Läs mer på www.rehabtape.se