– I våras var publiksnittet på bottennivå och vi jobbar på den fronten. Mycket handlar om att leverera sportsligt och få igång hypen. Publiken går inte på matcher för att vara hygglig utan för att uppleva spänning och glädje, säger Kristianstad DFF:s ordförande Mikael Forsberg.
Kristianstadspubliken och KDFF hade ett lyckligt förhållande som skapade fantastisk inramning när laget 2008 gick upp i högsta serien. Smekmånaderna, över 1 000 åskådare på sju av matcherna och ett rekord på 2 927 personer, är sedan länge över.
När vårsäsongen 2013 spelats hade Kristianstad Damallsvenskans sämsta publiksnitt med 418 åskådare. I höstpremiären räknades 1 146 personer in men det gav inga glädjetjut då publikdragande stjärnlaget Tyresö gästade Vilans IP.
– Idag kom publiken för att titta på Tyresö, hoppas att de kommer tillbaka för att titta på oss nästa gång, säger tränaren Elisabet Gunnarsdottir.
Att Kristianstad med den enda toppen kunde lämna jumboplatsen i publikligan för en åttondeplats säger också någonting om verkligheten på läktarna – före och hittills efter EM.
– Tittar man på Damallsvenskan generellt är det katastrofsiffror, så det är inte ett problem bara för KDFF utan för damfotbollen generellt, säger Mikael Forsberg.
– Jag tror att det handlar om en överlevnadsfråga. SvFF måste visa vad man vill med damfotbollen i Sverige. Jag vet att klubbarna i herrallsvenskan inte får någon hjälp med speciell reklam men i damfotbollen är resan längre, klubbarna har sämre resurser även om det handlar om hjälp till självhjälp, fortsätter han.
Produkten finns på riksnivå med lokala variationer i utbudet. Även i Kristianstad krävs fler ansträngningar och möjligen nya tankar. Skyltar vid infarterna, uppmärksamhet i lokalpressen och inbjudningar via sociala medier har uppenbarligen inte räckt i år.
– Vi kan så klart inte skylla på andra. Men i år har vi marknadsfört oss och synts mer med aktiviteter inne i stan dagen före match än något år tidigare.
Vilka orsaker har ni identifierat till publiktappet?
– Vi hade två krockar med handbollens SM-slutspel där tiderna bestäms med bara någon dags varsel och en eftermiddag var det hockeysemifinal. För vår del är det också prestationerna, att publiken kräver mer när de kommer på matcherna.
Förlorade publikintäkter har hämtats in
Ett ökat snitt till 539 åskådare hjälper inte märkbart för tillfället. Biljetterna till KIF Örebro i nästa hemmamatch på söndag säljer sig inte av sig självt.
Mikael Forsberg pratar om långsiktiga publikmål på över 1 000 åskådare i snitt och om 200- 300 000 kronor i förlorade intäkter när publiksiffrorna inte nått upp till budget.
Kristianstads DFF är hårt hållen ekonomiskt, gick in i säsongen med negativt eget kapital och har krav på sig att lämna in delårsbokslut till förbundet 31 augusti.
– Jag misstänker att de insatser vi gjort under sommaren gör att vi kunnat ta tillbaks det vi förlorat på publiksidan och kommer att klara det trots att det är kärvt ekonomiskt.
Vilka insatser är det?
– Vi har jobbat extra hårt med sponsring, både nya och gamla sponsorer som insett att publiktappet har en ekonomisk sida.
Efter Örebro-matchen spelar KDFF med två spelare i U19-EM (Marija Banusic och Alice Nilsson) som inte är hemma förrän den 3:e september. Under matcherna som återstår har laget två derbyn på Vilans IP.
– Spelschemat är inte optimalt, det är bättre att ha derbymatcher på vårkanten men det ville ju givetvis Vittsjö och Malmö också. Självklart är de matcherna extra intressanta och uppskruvade, vi vill dra folk och att de kommer på fler matcher, säger KDFF-ordföranden.
Läs även damfotboll.com´s blogg i ämnet ….det känns som att