Forum för genusvetenskap & jämställdhet vid Linköpings Universitet hade, den 8 mars till ära, anordnat denna sammankomst i samarbete med Linköpings FC.
Visste ni att det förekom damfotboll redan på medeltiden? Nåja, så mycket som påminner om dagens fotboll var det kanske inte, men det lockar ju till funderingar.
Det var många okända delar av kvinnoidrottens historia som Torbjörn Andersson visade fram. Fotbollens hemland, England, har den något tvivelaktiga äran att också vara denna sports vagga. Även om det matchades en hel del mellan damlag mot slutet av 1800-talet, handlade det mycket om förlöjligande och förnedring långt in i nästa sekel. Sverige låg långt efter i utvecklingen, men ändå drog vår egen damfotbollshistoria igång på under åren 1917-18, låt vara på mindre smickrande villkor.
Detta och mycket, mycket mer fick publiken – till viss del bestående av LFC-spelare – ta del av.
LFC:s klubbdirektör, Anders Mäki, tog sedan över ordet och gav en grundlig genomgång av historien bakom klubbens första SM-guld. Ingen dans på rosor till en början – många var skeptiska till idén om ett damfotbollslag i nära samarbete med en hockeyklubb. Nu är man dock dit man ville komma och framtiden verkar ljus, trots de dåliga tiderna just nu.
Till sist var det dags för panelen, bestående av fyra spelare ur guldlaget, att rada upp sig. Det blev många frågor och dito svar om ”varför fotboll”, om att bli ifrågasatt, om manliga och kvinnliga förebilder, kroppsideal kontra hårdsatsning på fotbollen:
Mittfältaren Petra Larsson säger så här:
– Man bryr sig inte så mycket egentligen. Däremot funderar man mycket över det som komma skall efter fotbollskarriären.
En givande afton utan tvekan, helt klart värd att följas upp inför en mycket större publik.
Text: Ulf Ståhlberg