Majoriteten av eleverna i undersökningen hade blivit inkilade vid sitt idrottsgymnasium medan en majoritet av idrottsstudenterna blivit inkilade i en idrottsförening.
– Idrotten når många barn och ungdomar och är en viktig uppväxtmiljö. Därför måste inslag som inte rimmar med idrottens ideal synliggöras. Inkilningar kan ha en kränkande potential och de riskerar att skada och förödmjuka de som utsätts. Att kritiskt granska och diskutera förekomsten av inkilningar i idrott är därför angeläget, säger Karin Redelius, prorektor och docent vid GIH.
Inkilning är en aktivitet som sker när en eller flera nya idrottare kommer till ett lag eller en grupp. Syftet var att studera i vilken utsträckning idrottande ungdomar har erfarenhet av inkilning, liksom att undersöka hur inkilningar kan gå till och hur de upplevs. I studien, som erhållit stöd från Centrum för idrottsforskning, deltog 300 idrottare (drygt 200 elever från åtta idrottsgymnasier samt knappt 100 idrottsstudenter).
I undersökningen fick deltagarna beskriva hur inkilningar de varit om gått till. Många hade erfarenhet av aktiviteter som innebär stort alkoholintag, sexuella anspelningar, att klä av sig inför andra, tvångsklippning eller rakning samt intag av ”äcklig mat eller dryck”. De beskrivna inkilningarna kännetecknas av att de innebär en prövning av den nye idrottaren och att de vidmakthåller en hierarki eller maktordning inom gruppen.
En majoritet av deltagarna uppgav att det är svårt att säga nej till att delta och att det är de befintliga gruppmedlemmarna som styr inkilningens regler, samt att den som blir inkilad är i en utsatt position. Merparten upplevde dock de inkilningar de varit med om som mestadels positiva och som en ”kul grej”, och menade att det var ett bra sätt att välkomna nya idrottare och skapa sammanhållning i en grupp.
– En förklaring till varför inkilning förekommer och också fortsätter är att inkilning är en del av en kultur som deltagarna har införlivat och gjort till sin. I denna kultur, liksom ofta i idrott, är rangordning, konkurrens och fostran centrala delar. Inkilning blir en del av kulturen och uppfattas som ett naturligt inslag, säger Karin Redelius. Resultaten visar också att tre av tio ungdomar respektive två av tio idrottsstudenter varit med om att själva ha kilat in andra idrottare.
Känner du igen dig?
Om så, hör av dig till oss på damfotboll.com och berätta din historia.
Du får vara anonym i artikeln om du känner att du vill det.