Hur hamnade du i Sverige och Hammarby?
– Jag slutade college förra året och har tills dess spelat för mitt lag West Virginia Mountaineers, berättar Megan Mischler. Sedan tränade jag med Boston Breakers med målsättningen att komma in i deras WPS-trupp. Jag kom in ganska sent när vi var ungefär 25 tjejer där och spelade sedan för Boston Breakers farmarlag Aztecs. När säsongen var slut fick jag möjligheten att för första gången komma till Sverige, så jag hamnade i Östersund och spelade ett antal matcher för dem. Vi var i kvalet till Norrettan och tyvärr torskade vi borta mot Assi som nu spelar i Norrettan.
Efter bara två månader i Sverige återvände Megan till hemmet i Pittsburgh och satsade allt för att kunna få vara med i Boston Breakers trupp för WPS 2012. – Det såg väldigt bra ut och jag hade nog fått plats där, men sedan blev ju säsongen inställd, suckar Megan.
Det var ganska hektiska dagar för många amerikanska spelare som sedan försökte ta sig över Atlanten för spel i de europeiska ligorna. – Ja, det var nog inte lätt. Tyskland stängde transferfönstret mindre än 24 timmar efter beslutet om WPS blev offentligt, säger Megan Mischler. Många klubbar i Sverige och andra länder som hade fönstret öppet hade ändå kommit långt i planeringen. Jag hade kunnat fortsätta med Östersund, men uppriktigt sagt ville jag spela på en högre nivå och till slut bestämde jag mig för Hammarby och men hade även en offert från lag i finska ligan.
– Jag trivdes i Östersund. Det är en ganska liten stad, men folk där är otroligt snälla och tillmötesgående. Jag gillade verkligen tjejerna i laget och det roliga var också att man kändes igen i stan när man gick ut på gatorna, eftersom hela Östersund hejar på damlaget.
I Stockholm kom Megan till en stor stad, något som hon trivs med och till en klubb med lång tradition som började säsongen 2012 med en hel ny trupp där endast målvakten Emelie Ekman har erfarenhet från tidigare år i Bajen. Jag vill veta om man gjorde något speciellt för att skapa en laganda bland alla nya spelare.
– Alla spelare var nya, även ledningsteamet. Vi har tillgång till en idrottspsykolog och vi gjorde en hel del saker för att skapa lagkänsla. Vi hade lagfester, vi åt frukost tillsammans ibland och vi gjorde en del spel för att komma varandra närmare, bekräftar Megan.
Om spelet i Norrettan säger hon att det känns att nästan alla lag är ganska jämna och att det gäller att försöka undvika individuella fel som ledde till exempel till den senaste förlusten borta mot Sirius. Megan Mischler är en mycket snabb vänster yttermittfältare som säkert skulle platsa i en del allsvenska lag. När hon får bollen känns det alltid att något kan hända, ett inlägg, ett farligt skott. Målsättningen för Hammarby är återtåget till Damallsvenskan – det minsta som ska uppnås är dock kvalet till den nya Superettan nästa år. Vilka individuella mål 22-åringen har för sin karriär?
– Jag tar ett år i taget. Men jag vill givetvis fortsätta att utvecklas och jag vill gärna spela i Damallsvenskan. Men just nu är det endast mitt lag Hammarby som gäller.
Vad gör du med din lediga tid i Stockholm?
– Jag går på caféer, skrattar hon (det är på ett sådant vi befinner oss när samtalet äger rum), och sen hjälper vi till ibland i en skola i Sollentuna. Vi möter 10-12 åriga barn och hjälper dem litet med engelskan, väldigt kul är detta. Senast spelade vi också lite fotboll med dem.
Om cupmotståndaren AIK vet Megan Mischler inte så mycket. Hon har stor respekt eftersom laget spelare i Damallsvenskan och har hört talas om Malin Diaz. – Det ska bli riktigt kul att få spela mot dem nu, säger hon och hoppas att ett derby även innebär mycket folk på läktarna på Kanalplan.
Svenska cupen, omgång 3
Hammarby DFF – AIK
Kanalplan, onsdag kl. 19.00
Text: Rainer Fussgänger