Fotbollen betyder mycket för Stockholms-tjejen Frida Lindblom, tidigare Brommapojkarna. Hon kom med i F17-landslaget och fick uppleva att spela EM-kval i Frankrike men det räckte inte för att helhjärtat satsa enbart på en fotbollskarriär. Hon valde istället studier och fotboll i USA och fick hjälp av proffs.
Vi snackar med Frida Lindblom via Skype och det går hur bra som helst att intervjua tvärs över Atlanten. Tidskillnaden är inga problem, kväll i Sverige är mitt på dagen i Massachusett USA, där Frida pluggar på UMASS (University of Massachusetts Amherst).
Frida har en timme innan hon ska vara på nästa lektion så vi hinner prata i lugn och ro.
Du har spelat för Brommapojkarna och representerade 2010 Sveriges F17-landslag och var bland annat med och spelade EM-kval 1 nere i Frankrike. Ni gick inte vidare men hur högt rankar du den upplevelsen?
– Oj, oj det var det häftigaste jag varit med om hittills. Jag var stolt som en tupp över att komma med dit. Att gå in och ställa upp, höra och sjunga med på nationalsången inför en massa folk, ja, jag får fortfarande rysningar när jag tänker på det.
Hur kom det sig då att det blev studier i USA?
– Det gick ju bra för mig i fotboll men att tänka mig en framtid som fotbollsproffs slog jag bort och det är ju i ärlighetens namn inte många, varken killar eller tjejer, som kommer så långt. Jag sökte ett fotbollsstipendium via Bluechip Education. Dom hjälpte till med det mesta. Jag fick sätta ihop en spelarprofil, där jag bland annat blivit filmad under matcher. En profil som de senare skickade ut till olika skolor. Sedan åkte jag ner till ett träningsläger i Göteborg dit väldigt många coacher ifrån USA kom. Dom kollade oss på träning och gillade dom vad dom såg kunde man alltså få ett stipendium för att studera och spela fotboll i USA.
Fick snabbt nya kompisar
Universitetets fotbollslag heter The Minutewomen och har en historia som sträcker sig tillbaka till 1978 då damfotboll introducerades på skolan program. Här tränar och spelar du nu Frida. Berätta lite om vad det innebär?
– Att jag bor på skolan, äter här, pluggar här och tränar samt spelar fotboll med skolans lag. Mitt stipendium är på 100 procent så jag betalar ingenting. Det jag bekostar är resan hit och om jag vill åka hem på lov eller så.
Vilken inriktning har du valt, eller kommer att välja och hur många år ska du vara på UMASS?
– Jag går första året nu och har ännu inte valt inriktning. Det lutar åt Animal Science (veterinär) men jag har inte bestämt hundra ännu. Första året betar vi av kompletteringskurser, sånt man ska läsa oavsett vilken linje man senare väljer. Det är ett bra sätt att komma in i rutinerna.
Upplever du att det varit en svår omställning att flytta utomlands, byta skola och få helt nya kompisar?
– Faktiskt inte, men det är ju också en del av fotbollskulturen att man lär sig att anpassa sig snabbt. Vi är ett eget gäng här på skolan, vi som spelar fotboll. Vi tränar och spelar tillsammans, och jag bor ihop med en i laget så det har gått fort att få nya kompisar.
Tar studierna på allvar
Hur ser en dag ut?
– Oftast skola fram till 13.00 sen börjar träningen kl 15.00. Gäller att vara där i god tid, man får inte komma för sent. Träning i ett par timmar sen är det käk och studier om jag känner att jag behöver. Det är inget konstigt ungefär som att plugga hemma. Fast vi har en grej och det är att vi måste checka in i studiehallen 6 timmar per vecka. Skolan ska kunna se att man verkligen lägger ner tid på sina studier.
Men du kan väl checka in och gå där ifrån?
– Jo, det kan man och det finns en del killar som spelar amerikansk fotboll som jag vet gör så, men dom har nog inte så mycket fokus på sina studier misstänker jag, skrattar Frida.
– Men man kan inte slarva hur som helst, vi har ett betygssnitt som vi måste klara för att få fortsätta att spela här, så jag tar studierna på allvar. Det är en bra chans till en bra utbildning som i normala fall kostar en hel del och den här chansen vill jag inte slarva bort.
Mer fysik än teknik
Fotbollsmässigt då, är det någon skillnad?
– Ja det är det. Här är man mycket mer fokuserad på fysiken. Det är mycket sånt på träningarna och för det mesta är det moment där vi ska tävla mot varandra. Här kommer man helt klart längre på en bra fysik än på att ha bra teknik.
Hur ofta spelar ni matcher?
– Säsongen är inte så lång. Vi började i augusti och slutar med matchandet i början av november.
Vi spelar två matcher per helg. Senast var vi i Texas och spelade torsdag och söndag. Vi flög dit och bodde på flott hotell så bara den här korta tiden som gått har jag får uppleva en hel del av USA.
Det brukar bli så att familj och kompisar väljer att åka över och hälsa på. Har du haft besök ännu?
– Min tvillingsyster kom och hälsade på precis innan mitt jullov så jag visade henne runt på skolan och sen tog vi bussen till New York tillsammans och spenderade några dagar där innan hemfärd. Älskar den staden!
Har du haft hemlängtan?
– Ja, men jag var hemma över jul och det var helt fantastiskt! Hela 5 veckor ledigt fick jag och jag kände mig verkligen redo, fylld med energi från Sverige, när jag satt på planet på väg tillbaka, säger Frida som trivs bra i sin nya roll som student och fotbollsspelare i USA.