Vi frågade ortopedtekniker Thomas Libäck somsvarade så här:
– Vem ifrågasätter nyttan av att ställa in framvagnen på bilen så att däcken slits rätt? Knappast någon! Parallellen till att se över sina fötter är kanske inte lika lätt att se men nog så viktig. Tyvärr tar vi inte lika stor notis om våra fötter som våra framdäck, Detta trots att bilen och människan i grunden fungerar på samma sätt. Om inte fötterna är rätt inställda så är risken mycket större att överbelastningsskador så småningom uppstår.
Kan fötter tränas upp?
Tänkte börja med att kort gå igenom anatomin i foten. Detta för att kanske lättare sätta sig in i vårt svar. Foten är sammansatt av 26 ben som tillsammans bildar 57 olika leder och dessa hålls ihop av över 100 ledband. Musklerna som styr foten är 12 till antalet, finns i underbenet men även i foten.
Foten är försedd med 18 kraftiga och korta muskler och de flesta hittar vi under fotvalvet. Deras huvudfunktion är att, tillsammans med alla ledband som sträcker sig mellan alla de olika små benen vi har i foten, hålla våra längsgående fotvalv uppe.
Vi har tre valv i foten, två längsgående, ett på insidan och ett på utsidan samt ett tvärgående fotvalv som finns i framfoten. Dessa valv ger foten dess elastiska egenskaper så vi klarar anpassa foten till ojämna underlag och den överför krafter till underlaget från kroppsvikten och när vi utför rörelser med kroppen. Valven fungerar som stötdämpare. Förlorar valven sin form, antingen genom att bli för höga eller för låga tappar vi också en viktig stödfunktion för kroppen mot underlaget som vi är beroende av vid gång, löpning och för att hålla kroppen upprätt med god hållning.
Visst kan man träna upp musklerna i fötterna. Men inte till den grad att vi kan minska en felställning som t ex pronation. Dock kan vi göra foten mer belastningstålig och vi kan därmed förebygga andra skador i foten av överbelastningskaraktär.
Här följer några enkla övningar för att träna upp foten och dess stabilitet:
Tänk på att det blir jobbigare för foten om du är barfota.
• Tåhävning stående med framfoten på trappsteg: kan utföras både med rakt och böjt knä samt med och utan stöd. Tränar vadens muskler samt balansen om den utförs utan att hålla i sig. Upprepa 3 x 12
• Övningar att utföra med gummiband som motstånd: sitt med raka ben på golv.
• Ett gummiband fäst framför foten och andra änden av gummibandet runt framfoten, böj foten mot dig och slappna sakta av. Upprepa 3 x 12.
• Ett gummiband fäst från utsidan i förhållande till foten och andra änden av gummibandet runt framfoten, håll benet stilla vrid foten in och sakta tillbaka. Upprepa 3 x 12.
• Ett gummiband fäst från insidan i förhållande till foten och andra änden av gummibandet runt framfoten. Håll benet stilla och vrid foten ut och sakta tillbaka. Upprepa 3 x 12
• Sitt på en stol med fötterna placerade på en liten frottéhandduk som ligger på golvet. Krafsa in handduken under foten med hjälp av tårna och peta sedan ut handduken igen med tårna. Lyft inte på hälen. Upprepa 2 x 5.
• Stå på ett icke trögt golv, med hälarna på en frottéhandduk, ta dig framåt genom att sätta i tårna och dra dig framåt. Upprepa 3 x 30 sekunder.
• Stå på luftpumpad balansplatta på ett ben. Upprepa 2 x 1minut.
Höga, låga fotvalv, kan något göras förutom inlägg?
Det finns normalvarianter av fotens utseende.
Fötterna kan ha höga fotvalv som vi kallar pes cavus och de kan ha låga fotvalv som kallas pes planus.
Om vi börjar med de höga fotvalven så har denna fot liten kontaktyta mot underlaget, man kan beskriva det som att foten vilar på tre punkter, stortåns grundled, lilltån och hälen. Denna fot är stel i sin konstruktion och den normala stötdämpningsfunktionen hindras. Om denna fot typ ger besvär kan ett inlägg lindra dessa besvär, dock verkar det sparsamt med andra åtgärder för att lindra de uppkomna besvären.
Foten med lågt fotvalv har stor kontaktyta mot underlaget och ett avtryck av denna fot visar ingen hålfot utan hela fotsulan ligger i kontakt med underlaget. Det finns två varianter, en plattfot som har lågt fotvalv oavsett som foten är belastad eller avlastad. Den andra typen har lågt fotvalv när foten är under belastning men återfår sitt längsgående fotvalv om foten är obelastad eller vid en tåhävning. Om den senare typen har besvär kan detta avhjälpas med inlägg. Personen får hjälp med sin smärta och sitt obehag men det botar inte själva felställningen.
Pronation, och dess konsekvenser
Med hyperpronation menas att foten faller mot insidan i för stor grad eller i för lång period av belastningsfasen av ett steg. En viss grad av pronation måste finnas i steget då detta är en del av stötdämpningen.
Föreligger en hyperpronation kan den bidraga med att orsaka olika överbelastningsskador. Det kan vara besvär med stortåns grundled eller muskelsenorna i foten som överbelastas. Benhinnebesvär kan vara kopplade till hyperpronation samt överbelastning av olika strukturer i knäleden. Stressfrakturer, ett utmattningsbrott, i fot eller underben kan ha en del av sin bakgrund i hyperpronation. Är hyperpronationen ensidig kan den orsaka skillnad i benlängd som kan påverkar höftens- och ryggens strukturer och därmed ge besvär. Hyperpronation är med som en del i den bakomliggande orsaken till skada/besvär men det krävs en noggrann analys av besvären som föreligger för att se alla bidragande orsaker. Det är viktigt vid skada att man behandlar och åtgärdar alla faktorer som kan tänkas ligga bakom skadan.
Hur lösa inlägg i fotbollssko?
Vår erfarenhet av fotbollsskor är som dina, man imponeras inte av hur skon är uppbyggd inuti. Det finns tillverkare av fotbollsskor som tittar på hur dessa kan förbättras så vi hoppas att framtidens fotbollsskor kommer att vara bättre.
Det finns en uppsjö av inlägg, både prefabricerade och de som anpassas individuellt efter foten. Det är viktigt att man är undersökt av medicinskt kunnig person som kan avgöra om det finns behov av inlägg eller inte. Man ska också vara uppmärksam på att de som tillverkar de individuellt anpassade inläggen är legitimerad av Socialstyrelsen.
Det brukar aldrig vara problem att få plats med inläggen i fotbollsskorna, antingen får man plocka ut befintlig innersula i fotbollsskorna eller så får inläggen anpassas i storlek och form efter fotbollsskorna.
Det kan vara en djungel att bege sig in i inläggsvärlden så ta hjälp av kunnig person som kan guida dig rätt!