Trenden av förlusttyngda mästerskap på damsidan har därmed brutits ytterligare en gång. Senast under VM 2007 delade FIFA ut prispengar eftersom ekonomin gick med plus.
Susanne Erlandsson, SvFF:s vice ordförande, ser ljust på framtiden.
– Att det blir pengar över är förstås en mycket positiv konsekvens av detta mästerskapet. Detta i en tid med dålig ekonomi på många områden och även med tanke på att den europeiska marknaden är relativt liten jämfört med när man arrangerar ett världsmästerskap, säger Susanne Erlandsson till damfotboll.com.
Hur mycket pengar lagen får är ännu inte klart. Avstämningen görs när UEFA:s exekutivkommitté haft sammanträde den 15 september.
Det finns fler positiva följder av EM:et i Finland som idag går in i kvartsfinalspel.
Publiksiffrorna är mycket bra, man hade räknat med att totalt sälja 150.000 biljetter, 130.000 av dem gick i förköp. Publiksnittet ligger på 5.174 åskådare, dubbelt så mycket som en match i herrarnas högsta serie för att ta ett exempel.
Ur svensk synvinkel är det också glädjande att se att TV 4 satt rekord vid sina sändningar av de svenska matcherna. 875 000 personer såg matchen mot England, nytt rekord.
Framtiden ser alltså ljus ut och utvecklingen går mot 16 lag i kommande EM-slutspel. Något som applåderas då vi sett oönskade effekter i detta mästerskap med 12 lag i spel där två grupptreor av tre gått vidare.
Det har inneburit att de lag som vunnit sina öppningsmatcher sedan kunnat spela på resultat, eftersom de varit medvetna om att en poäng räckt för avancemang. Danmark fick känna på en sidoeffekt
då man måste stanna kvar i Finland i två dagar efter sin sista gruppmatch, innan det stod klart att man blivit utslaget och fick resa hem.
– De här konsekvenserna vill man absolut undvika i framtiden, det är absolut inte bra för fotbollens framtid, säger Susanne Erlandsson.