Under mer än ett års tid har bland föreningarna funnits åsikter om förnyelse i styrelsen. Den valda valberedningen inför fjolårets årsmöte fann inte tillräckligt med stöd för att då presentera nya namn däremot inför det som hölls i lördags.
– Vad jag inte visste var att en annan grupp arbetade parallellt med att föreslå sina kandidater, säger Lena Wallgren-Sandberg som vid årsmötet ställde sin plats i EFD-styrelsen till förfogande.
– Det som gör mig upprörd är att listan kallad ”18 föreningars förslag” skickades ut av EFDs kansli tillsammans med styrelsens övriga handlingar inför årsmötet och därmed jämställdes med EFDs egen valberedning. En annan sak som jag inte tycker hör till föreningsdemokrati är att plädera emot en föreslagen kandidat istället för att lyfta fram argumenten för den egna vilket skedde vid sittande årsmöte.
Lena Wallgren-Sandberg berättar att enligt EFDs stadgar ska valberedningen vara färdig med sitt arbete senast den 1 februari, förslaget föreligga den siste för att skickas ut dagen efter. I det här fallet gick handlingarna inte ut förrän den 10 mars.
– Att det ringts ett antal samtal av andra än valberedningen under den tiden för att utröna var stöden fanns är jag helt säker på, avslutar Lena Wallgren-Sandberg, som är ordförande i Medelpads Fotbollförbund.
Roland Arnqvist i Umeå IK finner det märkligt att de tre klubbarna som stått för eliten bland eliten, Umeå IK, Linköpings FC och LdB FC inte haft eller har säte i EFD-styrelsen.
– Det kan inte vara en slump att dessa klubbar år efter år varit de bästa i Damallsvenskan och visat på nya vägar att utveckla damfotbollen. Den kompetensen borde varit efterfrågad i EFD och jag finner det både märkligt och oroande för en intresseorganisation som betonar främjandet av elit i damfotboll. Valberedningens förslag till styrelse innehöll namn från dessa klubbar men blev alltså nerröstat.
Linköpings FCs klubbdirektör Anders Mäki håller med:
– Inte minst på marknadssidan har både vi, Umeå IK och LdB FC stor erfarenhet att tillföra. För mig är det unikt att en valberedning helt sågas.
EFDs ordförande Susanne Erlandsson finner det också anmärkningsvärt att valberedningens förslag inte var bättre förankrat.
– Som ordförande hade jag ingen insyn i dess arbete. Mot valberedningens förslag ställde Djurgården motkandidater och det visade sig att dessa med klar majoritet fick rösterna.
Har du själv känt dig ifrågasatt som ordförande i EFD?
– I EFDs barndom var det svårt att ens få ledare att ställa upp. Efterhand som organisationen växt och fått inflytande känner sig alltfler kallade, det är inget konstigt med att det ryms flera åsikter. Jag känner ett starkt mandat för mitt uppdrag, säger Susanne Erlandsson.
Till den vakanta platsen efter Lena Wallgren-Sandberg ämnar EFD styrelse adjungera en ledamot fram till nästa årsmöte. Tills dess består styrelsen av Susanne Erlandsson, Nils-Olof Andersson, Sören Gustafsson, Lars-Åke Lindblom, Annika Grälls och Victoria Sandell-Svensson.