Det är svårt att sätta fingret på vad som händer i Mölndal just nu. Helt klart är att Jitex står utan arena under inledningen av Damallsvenskan, trots löften från kommunen om att arenan skulle stå klar till premiären. De styrande i kommunen skyller på dålig kommunikation från Jitex och alldeles för höga krav från SvFF. SvFF säger att kraven i första hand kommer från UEFA och att de haft en bra kommunikation med tjänstemän från kommunerna i flera års tid. Mitt i smeten sitter ett av Sveriges bästa damlag genom tiderna, utan den arena kommunen lovade det för flera år sedan.
Lagom till säsongen 2014 höjs kraven på fotbollsarenorna runt om i Sverige. Samtliga damelitklubbar måste då ha arenor med 1000 sittplatser under tak, värmeslingor och belysning. Det har gjort att flera arenor där klubblag i Damallsvenskan figurerar har behövts rustas upp. Så är fallet med Åbyvallen i Mölndal, där Jitex BK spelar sina hemmamatcher.
Kommunen lovade ny arena
Jitex, som under sin storhetstid spelade på Kvarnbyvallen, fick flytta till Åbyvallen när kommunen ändrade förutsättningarna drastiskt genom att riva läktaren på arenan. Publiken svek , en provisorisk läktare utan tak över huvudet lockade få. Området var attraktivt och kommunen vill sälja det för att det skulle kunna byggas bostäder där. Vi försäljningen lovade kommunen att en ny arena för fotboll skulle byggas i Mölndal.
Fotbollsföreningarna, har i väntan på den nya arenan, kunnat använda planen vid Kvarnbyvallen, men kommunen lade också en konstgräsplan vid Rävekärrsskolan under 2008.
– Nej, den höll inte samma standard som Kvarnbyvallen. Den har aldrig fungerat som en ersättare, planen har varit att bygga en ny arena, säger kommunalrådet Marcus Claesson, Folkpartiet, när vi pratar med honom.
Det har skrivits mycket om hur bygget av en arena för bland annat Jitex har dragit ut på tiden i flera år. Claesson tycker dock att kritiken mot kommunen som gäller ovilja och att damidrott prioriteras ner är mycket orättvis.
– Att prata om att det här aldrig hade hänt en herrklubb är så fel det kan bli. Vädrets makter med årets långvariga kyla rår vi inte på – och det gör ingen skillnad vare sig det är damer eller herrar, säger Marcus Claesson. Och just vädrets makter är det som ställer till problem just nu. Tanken var att konstgräset skulle vara utlagt och redo för besiktning i mitten av april. Att tjälen inte gått ur marken än har dock gjort att de tvingats skjuta på det. Den nya besiktningen kommer att ske runt månadsskiftet maj/juni.
– När det gäller arenor har herrklubbar i högre serier generellt mycket större resurser för att både bygga och driva än damklubbar. Men det finns goda exempel, t.ex. Lindome GIF som driver en av kommunens fotbollsanläggningar och har byggt både omklädningsrum och klubbhus i stort sett helt på egen hand. Damklubbar har inte alls samma förutsättningar vilket ställer till problem tillsammans med specialförbundens allt högre arenakrav. Kommunens skattepengar är begränsade och måste räcka till kärnverksamheten i första hand.
Jitex förlorar pengar
Just nu handlar debatten om tjälens vara eller icke vara. Kommunen vill vänta ut tjälen, Jitex vill att kommunen hyr in ett bolag som specialiserat sig på att få ut tjälen ur marken. Under fjolåret var tanken att bygget av den nya arenan skulle startat under sommaren. Så blev det inte. Det har väckt ilska hos många. Claesson förklarar att det var nödvändigt att skjuta på byggstarten för att förutsättningarna förändrades.
– Det enda anbudet som lämnades in höll inte måttet, så vi tvingades att göra ett omtag i projektet och gå ut på ny upphandling.
Patrik Karlsson, även han kommunalråd i Mölndal men socialdemokrat, har en annan syn på varför bygget dragit ut på tiden och väckt mycket känslor.
– Det är politiskt schabbel redan från början. Vi hade en upphandling klar. Sedan fick Claesson för sig att arenan skulle byggas i delar, för att på så sätt spara pengar. Då skulle planen komma där läktaren och omklädningsrummen finns istället för att bygga allt på en gång. Vi sade att nej, det här är ingen bra idé. Men till slut blev det så. Och nu är gräset på väg, sen kommer läktarna. Istället för att bygga omklädningsrum och läktare tillsammans blir det nu stålläktare och baracker. Och bajamajor som toaletter, säger Karlsson till damfotboll.com.
Vem av dem som har rätt i sin berättelse kan vi inte svara på. Men i mitten av detta står alltså fotbollslaget Jitex, som trots att man blivit lovad en arena för flera år sedan inte kommer kunna spela på hemmaplan under inledningen av Damallsvenskan. På så sätt förloras en hel del pengar.
– Jo, vi kanske får spela på en arena som bara tar 500 personer. Och under den här tiden har vi två av våra största publikmatcher mot Kopparbergs/Göteborg och Tyresö. De är två matcher då det kan komma över 1000 personer, säger Jitex klubbdirektör Anders Holmvén till damfotboll.com.
Jitex – ett av Sveriges bästa lag någonsin
Att besvikelsen är stor i Jitex går inte att ta miste på. Jitex BK är en av Sveriges mest framgångsrika damfotbollsklubbar genom tiderna. På gräsmattor i Mölndal har några av Sveriges största fotbollsprofiler tränat och spelat matcher. Jitex var även en av de första damklubbarna i Sverige och bärgade sitt första SM-guld 1974, det senaste (av totalt 6) vanns 1989. Vi berättar för Holmvén att Claessons sagt att det inte är kommunen skyldighet att ge Jitex en arena, det handlar trots allt om kommunens anläggningar och kommunen måste prioritera vart pengarna läggs.
– Där har du hela inställningen, vi är inte direkt prio ett här, suckar Holmvén och sedan diskuterar vi om det faktiskt inte kan vara så att kommunen är skyldig Jitex och övriga fotbollslag i Mölndal en arena. För drygt 10 år sedan sålde nämligen kommunen mark vid Kvarnbyvallen till ett privat bolag. Då skulle en del av vinsten gå till en ny arena i kommunen, det var löftet det var löftet från den dåvarande politiska majoriteten i Mölndal. Men nu är alltså en arena på väg, försenad flera gånger om, efter både pajkastning och osämja i Mölndal.
Under nästa vecka följer vi upp arenasituationen i Mölndal, men vi passar också på att titta hur det ser ut i andra kommuner och dessutom tar i ett snack med EFD om arenakraven och kommunikationen med kommunerna.