USA står,som det unikt samspelta lag det är, som en av de absoluta favoriterna att ta hem detta VM i Kanada. Med stjärnor som Hope Solo, Abby Wambach, Carli Lloyd, Alex Morgan och Christen Press är man superladdade att vinna. Förbundskapten Jill Ellis, tillträdde 2014 och har haft mer än ett år på sig att bygga laget efter sina intentioner. Till hjälp har hon haft svenske Tony Gustavsson vidsin sida. Kritiken efter förluster mot Brasilien i december och Frankrike i februari dämpades efter vinsten i Algarve Cup i mars. Då gav USA styrkebesked och slog Frankrike med 2-0 i finalen.
Lagets individuella kvaliteter i alla lagdelar är en stor tillgång. Spelarna är vältränade spelare och har bra teknik och det kombinerat med en vinnarmentalitet utöver det vanliga gör dem förstås svårslagna men inte oslagbara.
Sverige ligger närmast i världsrankingen men våren har kantats med skadeproblem och det är många frågetecken inför VM-starten. Efter en vår med ojämna insatser i de landskamper som spelats sattes fokus på ett haltande försvarsspel. Det som varit en av Sveriges styrkor började svaja. I genrepet mot Holland sågs nödvändiga förbättringar trots att Emma Berglund fick gå ut och Amanda Ilestedt med relativt få A-landskamper fick ersätta. Amanda gjorde ett bra inhopp och den glöden vill vi se hos hela det svenska kollektivet när VM väl drar igång. Skadeeländet till trots finns förhoppningar om svenskt avancemang. Detta baserat på tidigare mästerskap då Sverige kommit som underdogs och presterat bra. En andraplats bör vara helt möjlig.
Nigeria är svårscoutat men ett vet man, att det lag som förbundskapten Edvin Okon tagit ut är fysiskt starkt, har individuellt skickligt snabba och tekniska spelare som är duktiga en mot en och har bra omställningar. Dock kan det brista i organisationen, något som kan fälla detta offensivt inriktade lag. Perpetua Nkwocha och Franscesca Ordega är två spelare som lirar i Sverige. Nigerna har ett vasst forwardspar i Asisat Oshoala och Desire Oparanozie som kommer vara en utmaning för motståndarnas försvar.
Australien kom tvåa i Asian Cup efter förlust i finalen mot Japan med 1-0, dessförinnan hade man spelat 2-2 i gruppspelet mot världsmästarna. Så räkna med att det är ett tufft lag att slå. Australien är ett rutinerat välsamspelt lag som jobbar hårt för varandra. Främsta styrkan hittas i omställningsspelet, där från Sverige kända Lisa De Vanna är en av spelarna som hotar i djupled . Ett hårt jobbande lag som inte ger sig lätt, det är vad motståndarna får räkna med. Vid VM i Tyskland hade Australiens den yngsta truppen, nu fyra år senare finns det alltså gott om rutin i laget. Lisa de Vanna, backen Clare Polkinghorn och målvakten Lydia Williams gör sina tredje VM-slutspel.
Grupp D: Sverige, USA; Nigeria, Australien
Spelorter: Winnipeg, Edmonton, Vancouver
Sverige: spelar sitt sjunde VM-slutspel.
Spelsystem: 4-4-2
Förbundskapten: Pia Sundhage
Styrkor: Välorganiserat, fysiskt starkt, bra i omställningsspelet, vass centrallinje, mästerskapsrutin.
Profiler: Hedvig Lindahl, Nilla Fischer Lotta Schelin, Caroline Seger, Kosovare Asllani
Inleder VM mot: Nigeria
USA: Silver i VM 1999 (USA), spelar sitt sjätte VM-slutspel
Spelsystem: 4-4-2
Förbundskapten: Jill Ellis.
Styrkor: Bygger teknik och organisation för framtiden, ungt lag som kan slå ur underläge.
Profiler: Ma Jun, Yang Li.
Inleder VM mot: Australien.
Nigeria: spelar sitt sjunde VM-slutspel.
Spelsystem: 4-3-3
Förbundskapten: Edvin Okon
Styrkor: Fysiskt, snabbt och tekniskt lag.
Profiler: Asisat Oshoala och Desire Oparanozie är ett vasst anfallspar.
Inleder VM mot: Sverige
Australien: spelar sitt sjätte VM-slutspel, missade det första 1991 i Kina.
Spelsystem: 4-4-2
Förbundskapten: Alen Stajcic
Styrkor: Hårt jobbande och samspelt lag som är vasst i omställningsspelet.
Profiler: Samantha Kerr, Lisa de Vanna, Katarina Gorry.
Inleder VM mot: USA