Efter ett spännande slutrace i Damallsvenskan kunde Amanda Ilestedt fira sitt femte SM-guld med FC Rosengård sedan flytten till Malmö-klubben 2009. Under åren har Amanda i snabbt takt gått från lovande till etablerad damallsvensk och landslagsspelare med både EM och VM-slutspel på meritlistan.
5 SM-guld är inget dåligt facit för 22-åriga Amanda som när hon var bara 16-år hade bestämt sig för att det var satsningen på fotboll som skulle få leda henne vidare mot nya mål i livet. Som så många gånger förr var det tidigare sportchefen Erling Nilsson i dåvarande LdB FC Malmö, som hade nosat upp Amanda i Blekinge. Amanda behövde inte mycket betänketid utan tog sitt pick och pack och flyttade från Karlskrona till Malmö 2009. Lätt eller svårt val, Amanda berättar själv:
– Det var ett ganska lätt val. Jag var redan inne på att det var fotboll jag ville satsa på och när jag fick möjligheten att komma till en hårt satsande klubb så var det bara att ta den. Jag flyttade till min bror Zebastian som då bodde i Malmö där han spelade hockey med MIF (Malmö Redhawks) och det är klart att det underlättade rent socialt i början. Lite senare delade jag lägenhet med en av tjejerna i laget och nu har jag eget. Det har bara flutit på och jag har fått nya vänner både i skolan och inom fotbollen. Här i Malmö är alla väldigt måna om varandra och så har jag haft Erling. Han sade från början, ring om det är något, vilken tid som helst och det har känts tryggt både för mig och för mina föräldrar där hemma, berättar Amanda.
Amanda lämnade alltså Blekinge som 16-åring. 6 år och 5 SM-guld senare är hon en etablerad Damallsvensk spelare som skördat framgång även i landslagssammanhang. Undertecknad minns snacket om Amanda när hon kom. Hon ansågs redan då vara väl fysiskt förberedd trots sin unga ålder och så här sade dåvarande tränare Martin Sjögren om Amanda under hennes första år i klubben
– LdB FC har en strategi att släppa fram de unga talangerna, det gäller att inte tveka där. Amanda är en av de största talangerna i sin åldersklass och tiden hon får på plan är väldigt bra utbildningstid. Men det gäller också att hon presterar när hon väl kommer in och får chansen.
Kände du det trycket då, att behöva lyckas både på träning och på match eller vilken var den största utmaningen du ställdes inför som ung och ny spelare?
– Det är klart att jag inte tänkte att jag skulle bli en startspelare direkt men som den tävlingsmänniska man är var det ändå dit tankarna gick. Första året fick jag ändå känna på det en del och allteftersom jag fick förtroendet av vår tränare (Martin Sjögren) så lossnade det mer och mer.
Det är tufft rent mentalt att ställa om och träna på en högre, intensivare och tuffare nivå. Allt, precis allt går fortare och med en större precision än vad man var van vid. Jag minns att man ville så mycket och blev lite för ivrig på träningarna. Men både tränare och spelare såg till att ge feedback hela tiden. Precis som jag själv gör nu när nya kommer.
Nu har du spelat in dig och med lite perspektiv kan du då säga att det var och är bra att ha lite tålamod när man som ung spelare ska försöka slå sig in i ett lag som spelar i en högre division?
– Ja, det behöver man absolut ha. Det tar tid att slå sig in i ett bra lag, att hitta tempot . Att komma ifrån ett lag där allt kanske inte är så strukturerat till att man ska röra sig på ett speciellt sätt för att övriga spelare ska förstå vad man vill tar det tid.
Två år efter ankomsten till Malmö drabbades Amanda av en skada. Ett ofrivilligt uppehåll i träning och karriären. Hur hanterade du det?
– Tidigt 2011 skadade jag yttre ledbandet i knäet och fick gå med ett specialskydd en tid. Jag var naiv vid tillfället och tränade klart. Hade väl med mig det där om att bita ihop sen yngre år så tårarna fällde jag i smyg, minns Amanda.
– På kvällen efter träning skulle vi fira Janne Mattsson (ass.tränare) och jag kunde knappt gå dit men ändå tänkte jag i banorna att jag skulle kunna träna dagen efter. Så här i efterhand kan man skratta åt det och det är tur att man lärt sig och idag säger ifrån direkt. Nu vet jag hur viktigt det är att göra rätt direkt när man får en skada för att påskynda vägen tillbaka, då var jag bara naiv och okunnig.
Tålamod verkar du vara bra på, stämmer det även privat?
– Nja, jag vill nog inte säga att jag är så tålmodig jag är nog mer envis, det stämmer bättre på mig. Det handlar ju hela tiden om att göra sitt bästa och att hitta vägar för att utvecklas och då behöver man vara jäkligt envis helt enkelt, förtydligar Amanda.
Lyckad omskolning
Under de första åren skolades du om till mittback, något du också fick spela när du som yngsta spelare (17 år) blev uttagen till U20-VM i Tyskland 2010. I intervjuer här på damfotboll.com berättade du att du blev överraskad över uttagningen. Då fick du ta en position som back men du såg dig själv som mittfältare. Om detta sade du:
– Jag tycker personligen att det är roligare att spela som innermittfältare. Men nu är jag med i VM, då kan jag spela var som helst.
Med facit i hand är väl den positionsändringen inget att klaga på för Amanda Ilestedt. Efter U20-VM i Tyskland där Sverige gick till semifinal har landslagsuttagningar handlat om att konkurrera som mittback även i damlandslaget och i FC Rosengård. Under dina sju år i föreningen har ett antal spelare kommit och gått bredvid dig som mittback. Kan man säga att de och deras olika kompetenser bidragit till din fotbollsutveckling.
– Det tycker jag absolut. I början spelade jag på mittfältet men sen tog jag klivet ner som mittback och där har jag spelat med flera olika spelare. I början var det Malin Levenstad, sen kom Anita Asante och nu är det Emma Berglund. Alla med olika erfarenhet och olika sätt att se på det som händer på plan och hur man ska lösa saker tillsammans. Det har varit väldigt utvecklande för mig.
Säsongen har varit lite turbulent för FC Rosengårds inte minst när tränaren Markus Tilly sjukskrevs och sportchefen Therese Sjögran tillfälligt fick ta över. Efter ett par veckor tillträdde nye tränaren Jack Majgaard Jensen. Anja Mittag lämnade för Paris Saint Germain och något senare gick Ramona Bachmann till VfL Wolfsburg, jag antar att det måste känts allmänt rörigt i laget?
– Ja när det blev så många förändringar på kort tid är det klart att vi påverkades. För Jack var alla spelare nya men i vi hade ju också spelare som verkligen var nya och inte kommit in i vårt spel ännu. Jack hade en tydlig bild av vad han ville göra och började direkt med att förändra vårt försvarsspel. Vi var frustrerade i början men insåg att vi behövde ha tålamod och med tiden föll allt snabbt på plats.
Kan du beskriva jobbet med att förändra ert försvarsspel lite närmare?
– Hela laget jobbar tillsammans över hela banan. När pressen startar flyttar sig alla så att vi har bra balans och täcker ytor som kan uppstå. Linjen i försvarsspelet har blivit tydligare och vi är bättre på att få en spelare att hamna i offsidefällan. Träningarna har bestått till stor del av gåfotboll där långsamma förflyttningar förtydligat effekten av en spelares rörelse och hur andra ska flytta efter. Video har också gett oss en tydlig bild av hur vi jobbar ute på plan och vikten av att vi alla gör vårt jobb för att få ett kompaktare försvarsspel.
Framtidsvisioner
2013 fick du uppleva en härlig sommar med landslaget i ett EM-slutspel på hemmaplan dock utan att spela någon match, men i VM 2015 fick du agera både inhoppare och startspelare. Hur ser framtidsvisionen gällande landslaget ut för dig?
– Man vill ju spela och att bli uttagen i landslaget är väl allas dröm. Jag kan ärligt säga att jag inte är nöjd med att bara komma med utan jag vill spela. Det är målet och jag tränar extra nästan varje dag på specifika bitar för att komma längre. Det tar tid men jag känner att jag utvecklas hela tiden och det är skönt inte minst mentalt att få den feedbacken.
Jag betraktar dig som en fotbollsspelare på heltid. Det är vad du försörjer dig på men har du något vid sidan om fotbollen som du ägnar ledig tid åt?
– Jag försöker plugga en del för att vara lite förberedd på att ha någonting att göra längre fram i tiden. Om det blir om 5 eller 10 år vet jag inte men just nu känner jag att jag har tid att plugga och gör det för att jag kan och tycker att det funkar bra med lite planering Jag gillar marknadsföring och ska nu börja plugga lite företagsekonomi. Har lite funderingar på att starta eget företag men har inget mer konkret att säga om det nu.
Jag fortsätter på spåret om framtiden. Du är en etablerad spelare i Damallsvenskan och landslagsspelare, finns det någon ytterligare dröm du när och som du vill se uppfyllas?
– Jag har alltid velat spela i världens bästa liga och vi får väl ser om den drömmen kan bli sann.
Vilken liga tänker du att det är då?
– För mig är den tyska ligan den bästa nu och det hade varit kul att någon gång få möjlighet att spela där och kanske utvecklas ytterligare i en ny miljö. Vi får se, jag har skrivit på för Rosengård i två år till och har inte bråttom, säger Amanda.
Du nämner andra ligor som de bästa men du har själv deltagit i flera år i det som tidigare benämndes ”världens bästa liga”! Tycker du då att den stagnerat eller blivit bättre?
– Det känns i alla fall som om den blivit mycket jämnare. I början av detta år kändes det lite enkelt, men med facit i hand blev det inte det. Men skam den som ger sig när det tar emot, inte vi i alla fall, säger Amanda lite lätt leende.
Nej enkelt blev det inte men Damallsvenskans trogna åskådare fick bevittna en alldeles utomordentligt rafflande serieupplösning där FC Rosengård var tvingade att vinna den sista hemmamatchen mot Linköpings FC. Det blev en rejäl urladdning och mycket övertygande vinst med hela 5-0 inför drygt 4200 åskådare.
Kan årets SM-guld kanske betyda mer än de du tidigare vunnit med tanke på hur säsongen sett ut?
– Varje SM har sin glädje men nog kändes det lite extra skönt att vinna SM-guldet i år efter den turbulens som varit. Starkt att vi klarade av att lyfta oss och komma igen, säger Amanda.
Amanda skadade sig under träning inför den viktiga EM-kvalmatchen mot Danmark. En skada som Amanda själv inte tror ska sätt stopp för hennes deltagande med FC Rosengård i Champions League matchen i november mot Verona.
Efter VM har landslagstruppen delvis förnyats och ni är i början av ett nytt EM-kval med landslaget. EM spelas i Holland 2017. Kan du se i spåkulan om Sverige med nytt hungrigt lag finns med då och tänker konkurrera om en medalj?
– Jag har en bra känsla och tror verkligen att vi har ett nytt bra lag på gång. De yngre som är på väg in är redan bra och kan bara bli bättre så en medalj i EM tror jag inte alls är någon omöjlighet, avslutar Amanda.