Framtidsfabrikerna går på högvarv i satsning mot toppen

Får vi fram för få talanger, tränar vi dem på fel sätt, är talangerna för bekväma? Vi försökte reda ut frågan tillsammans med ansvariga för tre stycken talangprojekt i Sverige. Häng med in i framtiden, eller i alla fall in i projekten som ska utveckla framtidens spelare.

Under våren blommade debatten om utländska spelare i Damallsvenskan ut igen. Förbundskaptenen Pia Sundhage tyckte att det kan hämma svensk fotboll med så pass många utländska spelare som vi har i vår högsta serie idag. Vissa höll med förbundskaptenen men på andra håll fick hon ordentligt med mothugg. Vi ska inte gräva ned oss i den debatten. Däremot valde vi att titta på vad som görs för att utveckla unga fotbollsspelare i dagens Sverige.

Talangprojekt från norr till söder
Umeå i norr, Malmö i söder och däremellan Västmanland någonstans i mitten. Där hittade vi tre olika talangprojekt, med olika tankar och förutsättningar. Ganska tidigt kan vi konstatera att vi idag inte vet vad som är rätt och vad som skulle kunna vara fel i arbete med unga fotbollsspelare. För att det inte finns någon forskning och statistik att ta på.
– När man går in i ett sådant projekt får man välja mellan att själv forska på det eller vända sig till litteraturen. Men här finns ingen litteratur att tillgå. Då blir det ett experiment och något att forska på, säger Maxi Tropé, ansvarig för Projekt 97 nere i Malmö.

Utan forskningsmaterial att luta sig emot gjorde Maxi Tropé och Johanna Sjöberg det enda de egentligen kunde göra i denna situation – startade ett forskningsprojekt.
– Vi bedriver forskning samtidigt som projektet. Dessutom använder vi oss av vetenskap i arbetet, säger Tropé när vi pratar med honom.

I Umeå finns ett nära samarbete mellan Dragonskolan och fotbollsklubben Umeå IK som gynnar alla parter. Umeå får en tränare till sitt U19-lag, betald av skolan, spelarna får möjlighet att ha samma tränare i klubblaget som skolprojektet och skolan bygger på sin elitidrottsprofil ytterligare. Det var när Umeå IK stod på ruinens brant och stirrade konkursen i vitögat som projektet tog sin början. När klubben började om med sitt lokala bygge, det som fört dem till toppen i början av 00-talet.
– Umeå har alltid haft en norrlandsprofil på laget, så omstarten skedde egentligen efter det sista stora sportsliga året – 2009. Men 2012 tappade vi i ligan och organisationen var dålig. Då var läget akut och vi var tvungna att vidta åtgärder. Då kom Anders Hermansson in som sportchef och vi hade samma tänk, vi visste att vi var tvungna att fostra egna spelare – inte bara på pappret.

Skillnaden mellan Umeå och Malmö är stor men Västmanland sticker ut än mer. I Västmanland finns nämligen inget elitlag. Inget lag från trakterna spelar i Damallsvenskan eller Elitettan. Således får man där bygga på ett annat sätt. Det finns inget tydligt lag nummer ett. Lotta Hellenberg tror att det kan gynna dem, och spelare från hela länet kommer till deras akademi för att utbildas och bli bättre fotbollsspelare – en kunskap de sedan tar med sig tillbaka till sina klubblag.
– Vår akademi består av spelare från olika lag i regionen, de bästa spelarna har blivit uttagna och får möjlighet att träna med varandra en gång i veckan. Sen tar de med sig den kunskapen de får här tillbaka till sina klubblag och lär sina medspelare, säger Lotta och berättar att deras projekt är mycket uppskattat i länet, framför allt då det inte är riktat till enbart en förening utan syftar till att utbilda spelare oavsett klubbtillhörighet.

Ungdomssatsning ska ge lokal förankring i lagen
Helgen innan vi pratar med Tropé om ”Projekt 97” har en utav spelarna som deltar i projektet, Sara Mellouk passande nog hunnit debutera i guldlaget LdB FC Malmö.
Det är under nästa år som projektet avslutas, utvärderas och spelarna ska vara flygfärdiga på egen hand. Att alla spelarna ska ta klivet direkt in i Malmös A-lag är inte troligt. Men spelarna har förhoppningsvis fått rätt nycklar och kommer fortsätta utvecklas. Men just lokala spelare i klubbarnas A-lag tror både Tropé och Westman är viktigt för elitfotbollen i Sverige, inte minst om man tittar på publikintresset.
– Vi vill få upp publiksiffrorna i Damallsvenskan, då tror vi att det är viktigt att spelare i ungdomslag men också annan publik kan gå till arenan och se exempelvis en spelare som Sara Mellouk och tänka att ”det där hade kunnat vara jag”. Det blir en lokalanknytning som är viktig, säger Tropé och får medhåll av Umeå IK:s klubbchef Nicklas Westman:
– Idag finns det världsspelare i Damallsvenskan, men de drar inte publik som de borde. Det är knappt ens så att folk söker sig till arenorna för att se Marta längre. Då tror vi att det är viktigt med lokala spelare man kan följa och identifiera sig med, säger Westman.

I Malmö och projekt 97 har man inte valt ut de bästa fotbollsspelarna för projektet.
– Vi har inte valt ut de bästa spelarna, för vi tror att de som vill mest kommer att lyckas, säger Tropé och berättar sedan om ett samtal han tidigare under dagen hade med A-lagsspelaren Lisa Ek.
– Ek brukar säga att det finns tre typer av talanger. Det är den vanliga talangen som ofta har vilja men inte lärt sig att handskas med motgångar. Sen finns det skallen som har viljan och verktygen, men
kanske aldrig stuckit ut, och därför inte fått lika mycket bekräftelse som den vanliga talangen. Skallen har fått slå sig fram och lärt sig att handskas med motgångar. Sen finns multitalanger – de talanger som hade lyckats vart som helst – med eller utan vår inblandning.
– Kontentan blir då att de där allra bästa spelarna i gymnasieåldern kanske inte behöver detta projekt för de kommer att ta sig dit de ska ändå.

Olika förutsättningar olika behov
I Umeå och Malmö finns samma målsättning för hur projekten skall falla ut, samma förhoppning. Förhoppningen hos både Westman och Tropé är att 1-2 spelare ska kunna ta klivet upp i A-laget varje säsong. Samtidigt är både överrens om att A-lagsfotbollen utvecklas i en rasande fart, så det ställs högre och högre krav på en ungdomsspelare som vill ta klivet upp.
I Västmanland ser målen annorlunda ut – inte minst för att länet saknar ett elitlag. Målet är att utveckla fotbollsspelare och – på sikt – åter ha ett elitlag i närområdet. Samtidigt kan deras projekt passa bäst i ett område utan just ett elitlag:
– Jo, jag tror att det passar väldigt bra för en stad utan ett allsvenskt lag. För om något lag spelade i allsvenskan skulle det vara det laget som plockar talangerna, där talangerna vill spela – och jag vet inte om det är bra att de unga talangerna byter klubblag för tidigt, säger Hellenberg och fortsätter sedan:
– Vårt mål är att utbilda spelare, ge dem bättre förutsättningar att bli bättre spelare. I slutänden hoppas vi att det innebär att våra klubblag blir bättre och att det sker en elitsatsning i länet, för det behövs ett lag på elitnivå här.

Alla tre är överrens på flera punkter rörande hur man utvecklar unga fotbollsspelare. Men framför allt på en punkt. Att fotboll, som i grund och botten är en lagsport, bygger mycket på individen. För att bäst utveckla spelare kan man inte trycka in dem inom en ram där alla gör samma sak. Alla har inte samma förutsättningar, och således inte heller samma behov.
– Det är olika vad olika spelare behöver. Jag tror att det finns vissa saker som kan vara generella – exempelvis att spelarna måste bli kaxigare och våga ta för sig, men det finns också mycket att göra på individuell nivå, säger Lotta Hellenberg.

Tillskillnad mot i Västmanland finns det i Malmö och Umeå både ett och flera elitlag. I Malmö är det flera klubbar som varit med på tåget och startat upp Projekt 97, men senare har de flesta spelare valt att byta förening till just LdB FC Malmö – för att Malmö är huvudföreningen i staden. Det största laget, där talangerna vill gå från att vara just talanger till att bli startspelare och kanske även lyfta Drottning Victorias pokal. Samma sak är det i Umeå. Där finns även Umeå Södra i Elitettan men det får ses som vedertaget att Umeå IK, klubben med sju stycken SM-guld och två Europatitlar på meritlistan, är laget nummer ett. Umeås talangprojekt berör inte enbart deras egen klubb utan många pusselbitar har fallit på plats tack vare ett utpräglat samarbete med andra klubbar.

Bra utbildning kan ge minskad skaderisk
I Umeå, som även på universitetsnivå är en stad som gynnar elitidrottare och värnar om elitidrotten, finns möjligheten att ta hjälp av universitetet även när det kommer till ungdomsprojekt. Varje spelare i ungdomssatsningen har genomgått alla möjliga tester vid universitetet. Då kan man tidigt se vad just den spelaren behöver träna extra på, om just den spelaren har för korta lårmuskler och vad som då måste till för att skador inte ska uppstå.
Likande tester genomförs i Malmö. Tropé berättar att projektet kostat en halv miljon per år att genomföra och att det ger en slutkostnad, efter tre år, på ungefär 62 000 kronor per spelare. De pengarna torde ha gett spelarna en bra utbildning att ta med sig ut i det fortsatta fotbollslivet. En sak projektet i Malmö, precis som projektet i Umeå, arbetat extra med är knäskador. Varje år läser vi om ett flertal korsbandsskador i damallsvenskan. Vi ser landslagsspelare missa stora mästerskap och ibland en hel säsongs seriespel. Man skulle rent krasst kunna hävda att det är en epidemi av korsbandsskador som svept över Sverige under de senaste åren. Nu frågar sig alla vad som gett knäskadorna och hur vi motverkar dem.

Oenighet råder
I såväl Umeå som Malmö är det lätt att ta på projektens framgång. I och med att båda klubbarna har ungdomslag i såväl U19-allsvenskan så går det att följa talangerna på ett helt annat sätt än i Västmanland – som inte har några ungdomslag i riksserierna på grund av att området inte har något elitlag.
En viktig fråga som måste ställas när vi pratar om ungdomssatsningar är om vi gjort fel i Sverige tidigare. Har ett eventuellt undermåligt ungdomsarbete hämmat svenska talangers utveckling? Ja och nej hävdar de vi pratat med. Ungdomsutvecklingen har varit för dålig, men samtidigt måste man utgå ifrån vad man vet och kan, i den tiden man är. Idag vet vi mer och kan söka kunskap på ett annat sätt än för bara ett 10-tal år sedan.
– Nej, jag tror inte att man gjort fel tidigare. Jag tror problemet är att man inte bestämt sig. Man får inte glömma bort vilka förutsättningar som finns. Men idag finns det för få som tagit tag i det på allvar, som jag ser det finns det tre projekt idag som jag tror på; det är vi, Sirius och Malmö. Våra projekt tror jag kommer hjälpa andra i framtiden, säger Niklas Westman.

– Jag tror att vi har gjort fel. Det som har gjorts tidigare har inte byggt på vetenskap, då vet man inte vad man ska och inte ska göra, då blir det inte heller någon logik eller systematik i det, säger Tropé.

Lösningar som gett ringar på vattnet
I vanliga fall brukar det vara A-laget som sätter standarden för ungdomslagen och diverse talangprojekt. I Malmö ser det nu annorlunda ut. Utefter att man hittat lösningar i talangprojektet har man flyttat över samma idéer till A-laget. Ett exempel är fysträning. Ofta hårdkör man fys på försäsongen, släpper det en aning under seriespelet och tar upp det igen när nästa försäsong drar igång. I projekt 97 tränar de fys en dag i veckan, för att den där fysträningen inte skall brytas ned under säsongen och man ska behöva börja om när nästa försäsong startar.
I Malmö är man fullt medvetna om att alla projektspelare inte kommer att ta klivet upp i klubbens A-lag. Alla kommer inte att nå dit.
– Vi vill lära spelarna att lära varandra. Att coacha varandra men också bli ledda av varandra. På så sätt kan de komma ut i andra klubbar och lära andra. Förr när man kunde låna ut spelare såg vi att spelarna kom tillbaka sämre tränade, det skiljer mycket mellan klubbar och träning, säger Tropé apropå att många spelare aldrig kommer att nå klubbens A-lag utan istället få söka sig till andra föreningar. Men då är tanken att de ska ha med sig kunskapen de lärt sig under de senaste åren i detta projekt och vidare utbilda spelare i sina kommande klubblag.

Idag har vi ännu inget facit på hur väl dessa, och andra, talangprojekt kommer att falla ut. Men helt klart är att Framtidsfabrikerna går på högvarv och att det satsas mot toppen.

Artikeln är tidigare publicerad i Marta Fotbollsmagasin nr 5-2013.

Bild på startsidan: Rebecca Wahlberg till vänster och Johanna Sjöberg till höger vaktar när Isabella Tropé gör knäböj med skivstång. Foto: Anette Börjesson

  • Speltips och spelförslag med etablerade tipsexperts

    Avdelningen damfotboll.com Xtra – tidigare REPORTAGET – har tillfälligt
    lagts på is.
    Vill DU läsa mer än vad som hänt i helgens matcher och de snabba nyheterna
    som syns här under veckorna? Vill DU ta del av berättelsen bakom
    rubrikerna och hitta gratis fotboll live streams?

    Läs mer om Oddset hos en av Sveriges största tipsportaler

  • Tryggt Spel

    Det är ett måste att du känner dig trygg med sajten du väljer. Det gäller oavsett hur generösa de är på odds eller, snarare blir ännu viktigare ifall du blir erbjuden något utöver det vanliga. Hos oss på Damfotboll får du endast ta del av kampanjer och reklam som gäller sajter med tillstånd. Behöver du leta vidare och är ute efter mer information om casino utan licens och bettingsidor med bonusar, kan vi tipsa dig om ytterligare en portal. På casinotopp listas endast casinon som erbjuder säkert och tryggt spel. Där hittar du säkert ett bra alternativ, om du anser att de spelbolag som du känner till i dagsläget inte räcker till.

  • Olika Licenser

    Spelregleringen i Sverige innebär att spelsajter delas upp i två grupper; med eller utan licens i Sverige. Det kan vara bra för dig att veta vilka licenser som finns. Förutom den svenska spellicensen så erbjuder en rad EU länder sin egen spellicens.

    På GoPlay kan du ta del av all information om casino utan licens i Sverige. Det finns ett flertal att välja bland och Malta, Curacao och Estland kan nämnas som exempel. De ställer olika krav på spelbolagen gällande löpande verksamhet, samt erhållande av tillstånd att bedriva spel om pengar.

  • Säkerhet

    Utöver de många krav som ställs på licensierade spelbolag så finns det ytterligare en faktor att tänka på, nämligen den tekniska säkerheten på webbsidan. Hur väl sajten fungerar, och hur smidigt alla transaktioner och spel sker, är ett gott tecken på att företaget bakom sidan är seriöst. Samtidigt är det tyvärr ingen garanti för din säkerhet överlag. Kika gärna på Onlinecasinos.se för att göra en ordentlig efterforskning. Ett bra första steg kan vara att kolla om spelsajten har säkerhetscertifikat https. Ett annat tips är att kolla efter certifieringar i fotnoten.

  • Upptäck bäst bettingsidor utan licens

    För dig som gillar att betta på damfotboll kan det vara svårt att hitta rätt bland alla bettingsidor där ute. Vi ger dig tryggaste spelbolagen där du kan uppleva betting utan licens. Läs mer om betting utan svensk licens här.

ANNONS
ANNONS

Damfotboll.com på facebook