Om vi går tillbaka i tiden cirka 15-20 år så var det mest vanliga scenariot att man vid graviditet också valde att avsluta sin elitkarriär. De senaste åren pekar klart på att det skett en attitydförändring när det kommer till att kombinera elitidrott med att bli mamma. Marta Fotbollsmagasin har pratat med ett par kvinnor som kan dela med sig av erfarenheter vad gäller själva situationen att som elitidrottande kvinna bli förälder och hur man på förenings- och förbundsnivå tacklar de här frågorna. Vare sig samhället eller idrottsorganisationerna verkar vara klara över hur de ska hantera denna situation.
Dokumentation viktig för att få rätt hjälp
Josefine Öqvist blev gravid 2012 och kunde inte fullfölja säsongen med Tyresö FF. Så här berättar hon:
– Först var det ångestfyllt att gå till min arbetsgivare och berätta att jag tänkte vara mammaledig en hel säsong. Därefter blev det en kamp för att bli sjukskriven. Jag fick jättebra hjälp och efter ett tag löste det sig så att jag fick havandeskapspenning och sedan även föräldrapenning. Det gäller att ha bra dokumentation och det är väl frågan om man behöver det som en icke idrottande kvinna som ska bli mamma.
Vad tycker du så här i efterhand att man behöver göra?
– Reglerna är snåriga och det behöver nog tas fram en handlingsplan som föreslår konkret hjälp för en elitidrottare som blir gravid och behöver stöd. Detta är absolut en fråga idrottsansvariga centralt borde titta på och ha klara riktlinjer för.
Josefine fortsatte sin karriär och är numera professionell fotbollsspelare i Montpellier. I somras var hon med i det svenska landslaget som tog EM-brons på hemmaplan. Under EM hade hon dottern Stella med sig, något som hon lovordar.
– För Pia Sundhage, vår förbundskapten, var detta vardag under hennes tid som förbundskapten i USA. Där finns inskrivet i kontrakt att spelare får ha både barn och barnflickor med sig. Kanske öppnar det här vägen för många andra att skaffa barn och fortsätta att spela fotboll, säger Josefine.
Indragna stöd
Kanotisten Sofia Paldanius och simhopperskan Anna Lindberg fick sina stöd ifrån Svenska Olympiska Kommittén (SOK) indragna när de blev gravida. En otidsenlig åtgärd som både Sofia och Anna håller med om.
– Det är skillnad på kön. Jag vet män som fått utökat stöd när de blivit föräldrar för att t.ex. kunna ta med familjen på läger. Jag fick stödet indraget men mot ett löfte om att jag skulle få det tillbaka om jag tävlade och visade att jag gjorde en seriös satsning igen. Min comeback gjorde jag i september men jag har ännu inte fått något svar av SOK, säger Sofia som födde sonen Alfons i somras.
Anna Lindberg, fick sitt första barn, sonen Yelverton, 2009, gjorde sen comeback och vann två EM-guld samt kvalificerade sig för sitt femte OS i London 2012, och berättar så här:
– Jag blev också av med mitt stöd ifrån SOK när jag var gravid, men fick tillbaka det när jag började tävla igen. Jag tänker i banor som att man egentligen inte behöver stödet som mest när man väl kommit tillbaka utan under själva graviditeten, när man inte kan tävla – då har man mer nytta av det. Har man varit med på fyra OS innan man blev gravid, som jag hade, och sen säger att man satsar mot ett femte, så gör man inte det som en rolig grej och för att gå runt i OS-byn, om man säger så, säger Anna och ler.
Öhrstig efterlyser förändring
Sprintstjärnan Emelie Öhrstig vann VM-guld 2005 och förutom att hon numera är expertkommentator på SVT sitter hon i Svenska Skidförbundets styrelse. Även i skidförbundet finns oklarheter kring frågor runt graviditet i kombination med en elitkarriär.
– Det är inget som hittills i debatterats i vårt styrelserum och den största anledningen är troligen att det inte är så många kvinnor som valt att fortsätta efter att ha blivit mamma. Skidåkning borde dock passa bra, man borde kunna hålla på tills man är 40 år i varje fall. Jag skulle gärna vilja se en förändring, det känns fullt möjligt, tillägger Emelie.
Gemensamt policydokument framtaget i fotboll
Caroline Jönsson, f.d. landslagsmålvakt, har under flera år drivit frågorna gentemot Svenska Fotbollförbundet.
– Jag sitter i spelarföreningen på både dam- och herrsidan och har varit med och skrivit det första kollektivavtalet på damsidan. Vi har nu, sju år senare, äntligen tagit fram ett policydokument runt dessa frågor. Det har tagit väldigt lång tid och det har inte funnits något gehör. Vi försöker nu få till en gemensam linje tillsammans med de andra lagsporterna och på så vis kunna vända oss gemensamt till RF, SOK, Försäkringskassan. Det är mycket att ta hänsyn till, såsom kontraktsskrivningar och vad händer om man blir gravid när man står under kontrakt. Från när kan man vara mammaledig, hur länge kan man spela? Vi skulle behöva ta fram en kunskapsbank med tydliga regler för vad som gäller, poängterar Caroline.
Artikeln är tidigare införd i Marta Fotbollsmagasin nr 5-2013