Inget annat land i Europa har ens kommit i närheten av Tysklands framgångar inom damfotbollen. Eller vad sägs om två VM-guld, sju EM-guld, två OS-brons för att inte prata om alla titlar man har vunnit inom flickfotbollen eller i Women’s Cup. Vem hade kunnat störta Olympique Lyonnais från Europa-tronen om inte ett tyskt lag – VfL Wolfsburg. Landet som inte har förlorat en match i ett EM-slutspel på snart smått otroliga 20 år borde nog kunna ta sitt sjätte EM-guld i rad. Eller?
Inget annat land har drabbats av så många tunga skador som Tyskland inför EM i Sverige och de dåliga nyheterna haglade över förbundskapten Silvia Neid som kallades för Silv av gamla spelare som Birgit Prinz, Inka Grings eller Kerstin Garefrekes. De har slutat sina karriärer och den nya generationen får förvisso dua förbundskaptenen, men smeknamnet Silv är inte längre aktuellt att använda för dagens landslagsspelare.
Skadelistan? Sex spelare står på den och det får definitivt inte bli fler. Alexandra Popp som storspelade som vänsterback i UWCL-finalen mot Lyon är borta, likaså Linda Bresonik, Kosovare Asllanis lagkamrat i PSG som kan spela på nästan alla positioner, en allroundare utan dess like. Lägg till Verena Faisst, Viola Odebrecht, Babett Peter och Kim Kulig och man anar att den tyska landslagsledningen fick fundera en del inför uttagningen.
Leonie ny talang som fick chansen
Men det finns nya talanger, nya ansikten som kommer att visa upp sig. En spelare som har gått från klarhet till klarhet är 20-åriga ytterbacken Leonie Maier. Hon har spelat för konkursdrabbade Bad Neuenahr, men kommer att bära Bayern Münchens tröja efter sommaren.
– För mig är det fortfarande som en dröm. Att jag efter U20-VM i Japan i fjol kallades till A-landslaget och att jag sedan fick så mycket speltid är smått otroligt, berättar Leonie i en intervju för tyska fotbollsförbundets hemsida.
Maier fick spela från start i en rad matcher i år och har tre gånger valts till Tysklands bästa spelare av fansen. I matchen mot Kanada (1-0) nyligen gjorde hon även sitt första landslagsmål.
** Misslyckandet i VM på hemmaplan är glömt**
VM 2011 upplevde Leonie Maier som åskådare. Tysklands drömmar om ett tredje VM-guld i rad krossades av Japan som med vinster över Tyskland, Sverige och USA tog steget till de stora i damfotbollen. Är detta fortfarande något som sitter djupt?
– Nej, det är ju faktiskt historia nu, säger Leonie Maiers f.d. klubbkamrat Celia Okoyino da Mbabi till damfotboll.com.
– Visst var det en stor besvikelse, men det är faktiskt så länge sedan nu att vi inte tänker längre på detta. Och det vore inte heller bra om vi gjorde det, säger 25-åringen som är en av världens bästa forwards.
Valde Tyskland för Frankrike
Okoyino da Mbabi som föddes i Tyskland till franska-afrikanska föräldrar blev tysk medborgare först i 15-årsåldern och pratar franska lika bra som tyska. Rykten placerade henne därför även i den franska ligan när hennes klubb SC Bad Neuenahr drog tillbaka sitt lag ur Bundesliga, men slutligen bestämde sig forwarden för ett 3-års-kontrakt i 1.FFC Frankfurt.
Celia är nog den spelare som man mest får se upp för. 79 landskamper och 41 mål talar för sig. Troligtvis kommer Okoyino da Mbabi att spela framför LdB:s Anja Mittag. Når dessa två upp till sin fulla kapacitet, kommer många lag att få stora problem i försvaret.
** Rutin, erfarenhet och föryngring**
Två andra som var skadade är tillbaka: Lira Bajramaj och Simone Laudehr ingår i truppen, kommer dock med få spelade matchminuter. Men utan tvekan är detta två spelare som har en enorm potential. Dszenifer Maroszan kan även hon få sitt internationella genombrott på elitnivån. Frankfurt-spelaren betecknas av en del bedömare som Tysklands största talang på många år vilket säger en del.
Backlinjen ska hållas ihop av det rutinerade mittlåset Annike Krahn och Saskia Bartusiak som kommer att styra försvaret framför lagets äldsta spelare, målvaktslegenden Nadine Angerer.
Men när man läser om det tyska laget 2013 betonas alltid att det är ett ungt lag som presenterar sig och med tredje målvakten Laura Benkart (20 år), backarna Jennifer Cramer (20), Leonie Maier (20) och Luisa Wensing (20) och Sara Däbritz (18) och Melanie Leupolz (19) på mittfältet samt anfallstalangen Lena Lotzen (19) finns det betydligt fler 90-talister i den tyska truppen än i den svenska. Den ”duellen” slutar 12-6. Satsar Pia Sundhage framför allt på rutin och erfarenhet, så är Silvia Neid kanske tvungen till en radikal föryngring.
Att Tyskland trots allt är att räkna med visade man i generalrepet inför EM. Inför 46.000 på Allianz-Arena i München besegrade det unga tyska laget de japanska världsmästarna med 4-2. Trots detta är dock ett sjätte EM-guld i rad långt ifrån en självklarhet.
Vad tror Leonie Maier?
– För det första så vill vi klara av gruppspelet, säger hon.
– Det blir inte lätt. Men vi vet att vi har mycket kvalitet i vårt lag och självklart vill vi helst vinna EM-guld. Men vi vet också att det finns en del andra lag som även dem har potentialen att vinna. Vi har en bra blandning av yngre och lite äldre spelare. De unga har tagits emot på ett fantastiskt sätt. Vi har jättekul med varandra, skrattar mycket, men jobbar även väldigt hårt. Och vi alla ser verkligen fram emot EM-turneringen i Sverige.
Text: Rainer Fussgänger.
Förbundskapten: Silvia Neid
Spelsystem: 4-4-2
Tongivande spelare:Nadine Angerer (mv)-Sandra Bartusiak (ib)-Lena Goessling (ib/mf)-Anja Mittag / Célia Okoyino da Mbabi (fw)
Tysklands styrkor: Man har kanske den jämnaste truppen av alla lag (högkvalitativa alternativ på varje position). Spelar disciplinerat men med stor initiativförmåga där det offensiva 1 mot 1 spelet är en stark kvalitet. Hög passningsskicklighet i kombination med snabbhet och uthållighet som gör att man kan styra och upprätthålla tempot.
Tysklands utmaning: Att hantera defensiva omställningar mot kontringsstarka och snabba motståndare.
Se upp med: Jennifer Maroszan (fw), en mycket spelintelligent spelare, bra avslutare men även framspelare till andra i sista 3-delen.
Övrigt: Celia Okoyino da Mbabi (fw) gjorde 17 mål i kvalet. Flest av alla, en härlig spelare med fäbless (faiblesse) för att göra mål.
Man har använt 2012 och våren 2013 fr 2010 och 2012 års U20VM-trupper som bidragit till ytterligare ökad konkurrens.