Pride (Stolthet) klockrent för paret McLeod och FC Rosengård

Läs historien om Ella Masar, allroundpelaren som misstänktes komma med på ”köpet” när det egentligen var målvakten Erin McLeod, Ellas fru, som FC Rosengård var ute efter. Några månader efter att fotbollsparet från USA och Kanada landat i Sverige och Rosengård har Ella Masar täppt igen truten på de flesta tvivlarna. Under Damallsvenskans första tredjedel har hon varit en av de bästa spelarna i laget som jagar sitt elfte SM-guld och rustar för framgångar i Europa.
Några hundra människor är på väg till Malmö IP för den damallsvenska premiären. Så även Erin McLeod, kanadensisk landslagsmålvakt och vårens stjärnvärvning hos mästarna FC Rosengård. Hon ler svagt för att det är så man gör när det är premiär, när konstgräset är grönt och mästarna ska ut och vinna SM-guld för fjärde gången på lika många år, elfte gången totalt.
Erin McLeod var en del i satsningen. I jakten på ett nytt SM-guld, på ett Europaguld. Hon värvades som en stjärna. FC Rosengård hade scoutat henne noga och bestämt att just hon skulle få klubben att ta nästa steg – och samtidigt pusha målvaktstalangen Zecira Musovic framåt. McLeod såg det som en spännande utmaning, och en perfekt uppladdning inför OS i Rio senare i sommar.
Men istället för att gå ut på planen och möta den nya säsongen tillsammans med sina nya lagkamrater ser Erin McLeod premiären från läktaren på IP. En knäskada har förstört säsongen och kan ha avslutat karriären, det får framtiden utvisa men Erin McLeod har haft knäskador förr. Den här känns annorlunda. Främst då allt är kaos för att inget är trasigt.
Erin McLeod kommer inte spela något fotboll säsongen 2016. Varken i OS eller i Damallsvenskan. Ändå förbyts det pliktskyldiga leendet som funnits på läpparna hela dagen mot en annan känsla när spelarna på planen ropas upp av speakern.
”Nummer 30, Ella Masar!”
Ella Masar vinkar mot publiken på den långsida där Erin McLeod sitter placerad. Sedan snurrar hon runt 180 grader och vinkar mot träläktaren på andra sidan, vinkar mot klacken. Den ouppmärksamma ser en snabb vinkning. Erin McLeod ser sitt eget efternamn.
Där, mellan siffran 30 och prideflaggan i nacken lyser namnet: ”McLeod”.

Ella en bulldog som aldrig viker ner sig

Ella Masar springer för allt vad benen bär nere på konstgräset på Malmö IP. Det är därför hon är här. För att hon är som en bulldog som aldrig viker ner sig. För att Rosengård har ett lag fyllt till bredden av tekniker, men saknar tyngden och fysiken att sätta bakom när de ställs mot de bästa lagen i Europa. Och för att hon kan spela på samtliga positioner på planen. Visst är hon lite kort, men om målvaktsskadorna fortsätter finns det ingen som tvekar på att Masar även skulle kunna ställa sig mellan stolparna och göra det bra.
När hon kritade på för FC Rosengård viskades det i sociala medier att hon var en sådan spelare som kommit på köpet. Att den svenska mästarklubben velat ha Erin McLeod och därför signat henne också – om vi ska dra det till sin spets. Den antydan irriterar Masar. Det syns i hennes ansikte.
– Skitsnack, suckar Masar, drar ett djupt andetag och fortsätter:
– Jag flög hit själv och hade en egen provträning. Jag vill aldrig spela i en klubb som egentligen inte vill ha mig. Jag vill aldrig vara känd för att jag är någons fru.

När Ella Masar skrev på för FC Rosengård i början av året visste en hel fotbollsvärld att Erin McLeod skulle komma efter. I mitten av januari var Erin redan på plats i Malmö, men en skada satte stopp och kontraktsskrivandet drog ut på tiden. Men att hon skulle joina frugan var det aldrig några tveksamheter kring.
FC Rosengårds sportchef Therese Sjögran vill inte säga att den ena kom på köpet. För att båda, var och en för sig, anses tillräckligt bra för att ta en plats i lagets startelva. Att Erin McLeod var prio ett och att Ella Masar är en välkommen all round-spelare råder det inga tvivel om. Men Sjögran menar att det inte är mer dramatiskt än så.
– Eftersom att vi värvade Erin och hon hade en fru som spelade så tog vi hit henne så fick hon visa vad hon kunde – och gjorde det djävligt bra. Hade hon inte varit tillräckligt bra så hade hon fått spela någonannan stans. Och det var absolut inte så att Erin sa att hon måste med, betonar Sjögran.

Ella Masar bekräftar Sjögrans ord och lyfter fram sina egna meriter från proffsligan i USA. Ifjol var hon lagkapten i Houston Dash och röstades fram till ligans mest värdefulla spelare. Hon har tillräckligt med kött på benen för att kunna tysta tvivlarna. Och det är viktigt för henne. Hon vill inte vara känd som någons fru. För som fotbollsspelare är hon mer än så. Men fotbollen är inte allt. Elitidrottare har multum med resdagar, och det hade varit svårt att bolla förhållandet om paret spelat i olika fotbollslag i olika länder.
– Om Rosengård inte hade velat ha mig hade jag hängt i Malmö som fru, jag hade varit okej med det, säger hon.

_ ”När Ella Masar skrev på för FC Rosengård i början av året visste en hel fotbollsvärld att Erin McLeod skulle komma efter”_

 

Sportchefen närmast förolämpad när parvärvning förs på tal

Therese Sjögran är Sveriges mesta landslagsspelare i fotboll. Hon kan fotbollsvärlden utan och innan. Idag är hon sportchef i FC Rosengård och är den som är ansvarig för spelarvärvningarna. Hon ser nästan förolämpad ut när frågan ”har Rosengård någonsin värvat en spelare för att kunna värva en annan” når hennes öron. – Nej, det har man inte, säger Sjögran och menar på att det är en fråga om seriositet från både spelarnas och klubbarnas sida.
– Jag tycker det är väldigt oproffsigt att kräva att det ska värvas i par och hit och dit. Det händer inom damfotbollen, det gör det. Vi skulle aldrig göra så. Om en spelare kräver något sådant är spelaren inte intressant.

Sjögran har många år i damallsvenskan bakom sig. Hon säger lite förstrött att hon vet att problemet finns, att spelare värvas i par. Och det ogillar hon. Skarpt.
– Det är klart. Folk ser det ju som oseriöst. Och det är oseriöst, säger Sjögran och lyfter sedan upp att parvärvningar inte är lika vanliga idag som när hon själv klev upp i Damallsvenskan för nitton år sedan.
– Det har blivit mindre tror jag. Det har väl att göra med att spelarna blir proffsigare och proffsigare. Så länge alla är proffsiga ser jag inget problem med att ha par i laget.
Och proffsigt är paret McLeod. I alla fall om vi ska tro Sjögran, och paret själva.
– Några par är oproffsiga och det kommer att göra att det ser värre ut för de som är proffsiga. Så ser verkligheten ut, säger Erin McLeod och nämner att alla par har problem, men trycker hårt på att fotboll är hennes jobb. Privatlivet sköter man utanför jobbet.

Ella Masar och Erin McLeod är ett par. Ett par som i och för sig inte spelar fotboll tillsammans idag. Många klubbar kanske inte har den lyxen att de kan säga nej. Men för mig är det helt, helt otänkbart.
Ella Masar menar på att ansvaret ligger på klubbarna. Som elitidrottare har man många resdagar, speciellt om man är så pass bra att man blir kallad till landslaget, och mitt i den resehetsen är det bara naturligt att man vill lira i samma lag som en eventuell partner. För att få tid tillsammans i stressen och träningsschemat. Erin McLeod håller med.
– Är du en elitidrottare så vill du att din partner är där och stöttar dig, säger Erin McLeod.

_ ”Några par är oproffsiga och det kommer att göra att det ser värre ut för de som är proffsiga. Så ser verkligheten ut, säger Erin McLeod och nämner att alla par har problem, men trycker hårt på att fotboll är hennes jobb. Privatlivet sköter man utanför jobbet”_

Ella Masar representerar ”the McLeods” med stolthet

Erin McLeod och Ella Masar gifte sig i slutet av förra året. Masars fullständiga namn är Ella Copple Masar McLeod. Men det var meningen att det skulle stå ”Masar” och inte ”McLeod” på hennes matchtröja i Rosengård. Sedan kom knäskadan som kan ha förstört fruns karriär. Och då tänkte Masar om, utan att berätta något för sambon, lagkamraten och frun Erin.
– Hon visste inte om att jag skulle ha det namnet på tröjan, ingen visste om det. Men jag vill att hon ska finnas med mig på planen även när hon är skadad, säger Masar.
Även McLeod ler när tröjnamnet kommer på tal.
– Hon säger alltid att hon spelar för två och vi skojar om att nu är det i alla fall en McLeod på planen. Det är rörande. Hon representerar ”the McLeods”, det betyder mycket för mig, säger Erin McLeod.

Text: Alva Nilsson