På plats nr 9 placerar vi Kristianstad DFF laget vars öden och äventyr sedan 2009 styrts från sidlinjen av tränaren Elisabet Gunnarsdottir. Lika länge har hon fått vänja sig vid att det finns fler ingångar i verksamheten än de rent sportsliga.
– Det är ju tyvärr så att det blivit lite mer fokus på ekonomi, som det varit varje år sedan jag kom. När TV-avtalet inte blev som det varit har vi kapat rejält i budgeten, blivit av med spelare och har inte tagit in några tunga namn, säger KDFF-tränaren.
Vad innebär det för er målsättning med säsongen?
– Vi pratar om det lite mer internt men vi kom sjua förra året och var inte nöjda med det. Realistiskt för oss är att hänga med i mitten, säger Elisabet Gunnarsdottir.
De två senaste åren har varit omväxlande även på planen. Under 2014 praktiserade laget ruggigt starkt försvar, summerat till 21-18 i målskillnad.
– Vi var väldigt nöjda och det var klubbens bästa säsong men lite mål gjorde också att vi tappade publiken med tanke på typen av fotboll vi spelade.
Försöken att rätta till anfallen gav utslag åt två håll, Kristianstad blev inblandade i dubbelt så många mål, 33-41 var föga smickrande siffror i fjor.
– Det finns utmaningar på alla plan i år men vi behöver bli bättre på helheten i försvarsspelet.
Tränaren är i full gång med en röd tråd i det numera orangeklädda laget. F19-spelarna är nära A-truppen med sina pass och F17-uppställningen ska också få samma upplägg.
– Det här gör vi för att vi har en väldigt tunn trupp. Lagen ska ha exakt lika träningsprogram, F19-laget kommer ganska regelbundet till våra träningar för att se att de klarar av tempot och vi ser dem också när de spelar match.
Vad blir effekten av det här?
– Det är otroligt positivt för talangerna att bli involverade samtidigt som det är tufft för dem när vi kör i ett mycket högre tempo. Våra rutinerade spelare kan få svårt att hålla i tempot men vi försöker göra så att så många spelare inte kommer upp per gång, säger Elisabet Gunnarsdottir som har erfarenhet av att hålla lagen nära varandra.
– På det vi viset jobbade vi i Valur, när vi spelade kvartsfinal i Champions League hade vi också 85 procent av spelarna från egna led. Att göra samma sak här, ja de är en genomtänkt modell som kan bli otroligt bra men det tar flera år.
Experten om Kristianstads DFF
Kristianstad har genom åren spelat stabilt i Damallsvenskan. 5-8-5-7 så ser de senaste årens placeringar ut. Tränaren Elisabet ”Beta” Gunnarsdottir brukar inte vara blygsam när det kommer till egna lagets målsättning men i år är hon försiktig.
Att trotjänaren Susanne Moberg och Margret Lara slutat är förstås ett avbräck. Alice Nilsson har spelat i Damallsvenskan sedan 2011 och blir ny lagkapten.
Om vi fokuserar på de spelare KDFF har kvar så konstaterar vi att man får tillbaka Nellie Karlsson och Sif Atladottir. Brett Maron i mål, Mia Carlsson i backlinjen, Johanna Rasmussen och Amanda Edgren på mittfältet samt Ida Guehai på topp utgör en bra stomme som har kompetensen som krävs för att fortsatt vara med och kriga i Damallsvenskan. Nyckelordet blir just kriga.
Att tro något annat än att kräftgången fortsätter i det nedre skiktet av Damallsvenskan vore nog vara optimistisk i överkant.
Text: Fredrik Hasselgren & Anette Börjesson