Det var på lördagarna allt hände, åtminstone när det gällde fotboll på tv. I vart fall under perioden november till mars, i och med att programmet Tipsextra sändes. Programmet visades för första gången i slutet av november 1969 och blev rätt snart lite av veckans höjdpunkt. En stor del av svenska folket samlades framför tv-apparaterna. Kaffe, öl, grogg och eventuellt tilltugg i form av bullar eller kakor fanns på vardagsrumsbordet. Ibland fanns bara dryck, då middagen serverades strax efter Tipsextras slut. Oftast var det männen som småslumrade framför tv:n medan kvinnorna förberedde middagen och hos barnen grundades ett intresse för engelsk fotboll som vi fortfarande kan se effekten av. Inte minst i olika streaming-tjänster. Oavsett intresse eller ej, så stod tv:n på och ljudet från läktarna samt de ofta något sömniga kommentatorerna fyllde vardagsrummen. Men det var då. Nu ser allt fler på fotboll, man som kvinna, och att streama fotboll blir allt vanligare.
Begränsat TV-utbud
Det var också den enda fotboll som erbjöds på tv vid tiden för Tipsextras stora popularitet, förutom EM- och VM-kvalmatcher samt de stora finalerna i Europa- och Cupvinnarcupen samt engelska FA-cupen. Visst fanns det undantag, som när Malmö FF eller IFK Göteborg gjorde succé i Europa- samt UEFA-cupen från slutet av 1970-talet och framåt. Men i huvudsak sändes inte allsvensk fotboll alls, förutom korta sammandrag i tv-sporten samt några matcher i bland annat Tipsextra på 1980-talet. Det låg ju en konstant rädsla för att tappa alltför mycket åskådare från läktarna. Man var från beslutande håll helt övertygad om att direktsänd fotboll fick folk att stanna hemma i tv-soffan istället för att gå till idrottsplatsen för se sitt lokala lag. Och damfotboll syntes det inte mycket av. Men i och med EM-segern 1984 fick svenskarna i vart fall uppleva Pia Sundhage, Elisabeth Leidinge och Annette Börjesson med flera live när de besegrade England över två matcher.
I och med herrlandslagets insatser i EM 1992 och framförallt VM 1994 ökade dock intresset för fotboll markant i Sverige. Samtidigt som det rörde sig både på tv- och streamingfronten.
SVT tappade rättigheterna till Tipsextra som 1995 blev Tipslördag och sändes i TV4. Man kunde även se italiensk fotboll och ganska så snart fanns betalkanaler som i sin tur snöt rättigheterna från TV4 och intresset för främst Premier League ökade i stadig takt, kanske inte minst tack vare alla dessa ungdomar som suttit bredvid sina föräldrar och sett Tipsextra på 1970- och 80-talen samt nu växt upp till en synnerligen köpstark grupp.
Streamingen tar fart
Även streamingen tog stora kliv under 1990-talet. Redan 1995 sändes den första Baseball-matchen i The American League Play offs. Men streaming handlade inte bara om sport, utan främst om musik. Fokus i början låg på ljud och inte på bild. Den första kontinuerliga streamingen genomfördes av World Magazine 1995 när man sände inspelad musik, dock inte live konserter.
Problemet handlade i början om för dålig bandbredd och kapacitet hos datorerna. Med allt snabbare datorer sattes ytterligare fart på streaming-utvecklingen, men det var först 2005 då YouTube dök upp på den stora internationella scenen, som bildstreaming tog riktig fart och nådde ut till den stora massan av konsumenter.
Idag skiljer vi på fulstreaming och tillåten sådan. Den första innebär en del risker i form av virus med mera, men även dålig kvalitet. Den andra kräver ofta någon form av betalning eller att du ska skapa ett spelkonto någonstans. Ofta låga trösklar för att få tillgång. Det är därmed rätt enkelt numera att ta del av sitt favoritlag, åtminstone från de stora ligorna. Egentligen finns det inga fördelar med att se på tv-sända matcher längre, förutom om du har en dålig internetuppkoppling.
Nya vanor och snabb utveckling
På bara några år så har fotbollstittarvanorna ändrats radikalt till att handla om att se de matcher man vill se, när ens favoritlag spelar. Om det så är Sunnanå eller Chelsea. En utveckling som inte kommer avta och går så pass snabbt att det är svårt att sia om den närmsta framtiden. Inte minst när nya tekniker utvecklas och tillgängligheten ökar och blir mer lättanvändbar.
Tiden då man fick vänta till på lördag för att se en match i en liga man egentligen kanske inte var så intresserad av är dock förbi sedan länge. Nu följer de intresserade sina favoritlag och kan samtidigt ha lite koll på övriga matcher. Vi samlas visserligen fortfarande i sofforna, men det är inte framför en och samma skärm. Att sända fotboll streaming är en naturlig del av mediekonsumtionen hos var och en ute i våra stugor. Det tar sig även upp i åldrarna och sannolikt dröjer det bara något år eller två (om vi inte är där redan nu…) innan det når samma publika nivå som när hela familjer samlades framför Tipsextra. Men utvecklingen går framåt i rasande takt, så räkna med att det dessutom kommer ske nya förändringar i hur vi streamar fotboll.