Dessutom existerar fortfarande extrema skevheter gentemot herrfotbollen. Vem minns inte jämförelsen mellan USA:s dåvarande förbundskaptener – Pia Sundhage (2007 – 2012) samt Jürgen Klinsmann (2011 – 2016), där Sundhage kvitterade ut 2,2 miljoner kronor för att leda världens kanske bästa damlandslag, medan Klinsmann fick 17,3 miljoner för att leda ett herrlandslag som knappast kunde räkna med att kämpa om de stora titlarna. Ett penninggap som på ett tydligt sätt beskriver skillnaderna mellan män och kvinnor i en och samma sport.
Damfotbollen i Iran
Men matchen om damfotbollens starkare status pågår och det finns några delsegrar som inte bara gynnar fotbollen, utan även kvinnans rättigheter i stort. I Iran har man exempelvis äntligen kommit så pass långt att kvinnor fått möjlighet att bevista fotbollsmatcher överhuvudtaget, vilket inträffade så sent som i somras i samband med herrlandslagets VM-match mot Spanien som visades på stora tv-skärmar på Azadi Stadium. Fotbollen slog visserligen igenom redan på 1970-talet, men allt fick ett abrupt slut i och med den iranska revolutionen 1979. Men på senare år har verksamheten åter tagits upp, men kläms ofta från flera håll då de kvinnliga fotbollsspelarna blev avstängda 2011 för att de spelade iförda hijab.
Kampen i England på 1920-talet
På samma sätt som damer förbjöds att spela på herrfotbollsklubbarnas arenor i England under 1920-talet efter en viss succé, där bland annat Dick Kerr Ladies spelade inför ett fullsatt Goodison Park (Everton FC:s hemmaarena). På den tiden ska det ha funnits ungefär 150 damlag i England. Men det engelska fotbollsförbundet FA ansåg det inte som lämpligt och stängde effektivt av en rörelse som sannolikt hade etablerat damfotbollen mycket tidigare än vad som sedan blev fallet, där Sverige blev ett föregångsland. Under 1960-talet såg svensk damfotboll sin organisatoriska begynnelse och rätt snabbt ökade populariteten dramatiskt runt 1970-talets början.
Stark kraft underifrån
Det är dock på senare år som damfotbollen tagit sig in på den kommersiella arenan där det går att köpa produkter baserade på damfotboll och dess spelare. Ett viktigt steg i en vandring mot högre ekonomiska höjder. Kraften underifrån är dock stark, då det bara i Sverige finns nästan 100 000 licensierade damspelare (över 15 år).
Ökat intresse ger ringar på vattnet
Nästa steg är att bilda en starkare allians med företagsvärlden där produkter och tjänster alltid utvecklas efter efterfrågan, såsom det har gjort med diverse fotbollsspel, samlarbilder, resor, souvenirer, böcker, filmer, betting och till och med online spel. Spelvärlden är ofta en bra måttstock på en sports popularitet och ett bolag som ofta går i bräschen för den digitala spelutvecklingen är svenskägda MRG Group. De har lyckats ta marknadsandelar tack vare deras förmåga att genom framgångsrika samarbeten med spelutvecklare kunna erbjuda deras besökare det senaste inom fotbollsspel. För deras varumärke Vinnarum casino har de skapat en portal där kunder kan ta del av nya lanseringar, utvecklade för den ökade skaran fotbollsfans. Säkerligen kommer vi få se fler ringar på vattnet från denna i samband med att marknadsföringen öppnas upp ännu mer mot idrott och underhållning under 2019 i och med den nya svenska spellagstiftningen som träder i kraft på nyårsdagen.
Väsenskilda utmaningar
Men trots att damfotbollen får ökat intresse världen över kvarstår faktum, att i många delar av världen är den stora utmaningen fortfarande att kvinnor ska ha rätt till sin fotboll och varje steg i rätt riktning där handlar inte bara om sportens väl och ve utan även hela samhället. Det är en kamp på många nivåer och med väsensskilda förutsättningar men det är en kamp som definitivt är på väg i rätt riktning.