– Det är inte alls det vi hade velat. Vi hade ambitioner att vara med i toppen, i dagsläget är vi långt därifrån, säger hon.
Från sistaplatsen ser KGFC ut som allt annat än ett stabilt storstadslag. De 16 gjorda målen är i samma härad som fjorårets 15 och fyra halvvägs. Försvaret ger andra signaler, laget har släppt in 21 mål mer under vårsäsongen än förra årets notering på tio.
– Det finns ingen anledning att bryta ihop heller, serien är extremt jämn. Men uppehållet kom lägligt för oss, vi får samla krafter och kanske få in nya spelare till klubben.
Vilka förändringar behövs?
– Det är många delar som har bidragit. En är att vi har haft otur med skador på nyckelspelare, förhoppningsvis kan vi få tillbaka någon av dem under uppehållet. Vi har en lite tunn trupp så förstärkning hade inte skadat heller, säger Hammarlund och indikerar att bättre insatser med tillgängliga resurser gäller framöver.
– Vi måste sätta spelet, det har vi gjort stundtals men vi har svårt att spela bra under 90 minuter som krävs i årets damallsvenska. Vi har skapat framåt, men de andra har gjort fler mål bakåt.
Skiljt från lagets bakslag har Hammarlund använt sina spetskompetenser, hållit sig väl framme och nätat sju gånger under säsongen. Personbästa, 16 fullträffar med Piteå IF för två år sedan ligger inom räckhåll.
– Sju mål får jag ändå vara nöjd med, sen påverkas man så klart av laget och tvärtom. Jag hade önskat att vi hade haft mer anfallsspel och kommit till fler lägen i matcherna, allmänt varit mer på motståndarens planhalva. Vi har spelat mer försvarsspel än förra året, blivit tillbakatryckta på ett annat sätt.
Hur lätt eller svårt är att det att inte påverkas av de klena resultaten när du kommer hit till landslaget?
– Det är bara att vända till något positivt, det här är ett annat lag med andra grejer som gäller och ett mästerskap att se fram emot. Egentligen vill man bara njuta så mycket som möjligt av att man är här och förhoppningsvis ta med en bra känsla hem till klubben.
Startelvan vanskligt uppdrag
Anfallaren kom med i landslagsglansen hösten 2015, en av spelarna från U19-guldet tre år tidigare som fick chansen först efter flera allsvenska säsonger.
I OS spelade hon på inhopp i finalen. EM-biljetten var rätt enkel att räkna ut, speltiden i Nederländerna och platsen i startelvan verkar som ett vanskligare uppdrag.
I de senaste laguttagningarna och under de inledande träningarna i Göteborg har Hammarlund fått stå tillbaka, i praktiken längst bak bland fem forwardsalternativ. Men:
– Jag har fördelen att konkurrera både på yttermittfält och forwardspositionen, spelade ytter mot Skottland senast, säger 24-åringen som där och då var med om den offensiva halvtimmen.
– Ja, det kanske inte var så stor skillnad mot en forwardsposition, det handlar mest om att vara kreativ. Försvarsspelet är lite annorlunda och det fick jag inte så köra så mycket mot Skottland, men jag anpassar mig ganska fort och är öppen för speltid var det än blir, säger Hammarlund med 17 landskamper och fyra mål inför EM.
– Det betyder att man kommer med lite mer rutin och en annan känsla än i debuten, ett positivt lugn.
Hur upplever du känslan i gruppen med halvannan vecka till premiären?
– Det är en speciell känsla när det är mästerskap, en annan stämning och man märker att det är något stort på gång. Man vässar till extra på träningarna, sen är det kul att vara med från start den här gången, säger Pauline Hammarlund.
Text: Fredrik Hasselgren
Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån