– Vi har inga skador och alla är tillgängliga. Fortfarande är det lite sega i benen, men det är enligt planen, sade hon.
Träningsveckan i Göteborg innehöll ett tätt program. Tanken med de sista dagarna inför Tysklandsmatchen är att lätta på tempot och hålla nere tiden, åtminstone ett pass blir dock i full fart.
Är det ett normalt upplägg inför mästerskap?
– Vi har kanske haft det lite tuffare än förra året (OS) men det går inte att jämföra rakt av då vi också hade en match mot killar.
Helena Andersson fortsätter kolla värden och testar belastning kontinuerligt. Med fyra dagar mellan matcherna minskar risken att nå upp i det röda fältet.
Framhäver ni något annat gentemot spelarna?
– Uthålligheten är alltid viktig, men nu har vi en dag mer vila än under OS och det hjälper oss en hel del. Att ha alla spelare tillgängliga är vårt största fokus, sen har vi också testat dem under våren, säger hon och berättar om en tröskel som alla klarade sig över.
– Vi hade jojo-återhämtningstest där alla behövde komma över en viss gräns, 2000 meter var minimum. Det var svårt att att få in med alla matcher men alla klarade det utan problem.
Hur har ditt arbetsområde utvecklats under åren med Pia Sundhage?
– Jag skulle säga att vi har finslipat saker mer och mer, lagt till detaljer bland annat tack vare GPS. Det ger ju ett verkligt värde på hur långt de springer och hur många sprint det blir på träning. I början hade vi bara pulsvärden och det uppskattade, säger fysiologen som sedan två år tillbaka också har GPS-data tillgängliga från matcher.
Ytterligare en förändring är att Sara Thunebro efter avslutad elitkarriär kommit in som fysassistent. Därmed har snacket med spelarna blivit bättre, menar Andersson självkritiskt.
– Sara är mycket bättre än mig på att återkoppla till spelarna. De är mer och mer nyfikna och är intresserade av sina värden. Här finns verktyg att lära sig mer om sig själv, säger hon till sist.