Projektet arbetar i 49 länder med omkring två miljoner människor.
I många länder spelar flickor och pojkar fotboll såväl på gator som på idrottsplatser och i skolan, dock inte så organiserat som i Europa.
Fotbollsprojektet för flickor ska ändra på det eftersom lagsporter som fotboll fostrar barn socialt i tredje världen för att på sikt förbättra deras levnadsförhållande. Det har ett särskilt värde för flickor eftersom de oftast kommer i andra hand i utvecklingsländer.
I Ghana kommer ett gräsrotsprojekt att starta i närheten av huvudstaden Accra. Såväl utrustning som tränare ska ställas till förfogande. I februari ska Sonja Fuss komma på besök.
I Togo finnns fem projekt med tio flicklag som får understöd.
Projektet i Brasilien är på gång i byn Codo i nordöstra delen av landet.
– Jag stöttar flickfotbollsprojektet eftersom lagsport förmedlar respekt, lagkänsla och självförtroende som i sin tur bidrar till att kunna positionera sig även inom förvärvslivet.
I modernt utvecklingsbistånd informereras även om hälsa och utbildning. Dessutom går man in på problemen med barnarbete, prostitution och sexuellt utnyttjande, tidigt barnafödande och våld.
Sonja Fuss är övertygad om nyttan av projektet.
– Sociala och känslomässiga aspekter som kärleken till sin nästa, ärlighet, uppriktighet och ansvar stärker de här tjejerna inte bara för deras egen framtid utan kanske för en hel familj, en hel by eller ett land.
Rainer Hennies
damfotboll.com´s Tysklands-korrespondent.