Ett hårt slag för Djurgården Damfotboll som efter fjolåret tvingades lämna Kristinebergs ip där man även hade kansli. Nu finns detta på Östermalms ip.
– Idag vet vi inte vart vi ska inbjuda Kristianstads DFF till nästa hemmamatch, säger Djurgården Damfotbolls klubbdirektör Maria Jensen.
– Jag tycker uppriktigt synd om Djurgården, säger Kristianstads DFFs tränare Elisabet Gunnarsdottir.
– Själva har vi naturgräs på Vilans ip men det blir jobbigt för dem som ska skifta mellan underlagen. Nu vet varken vi eller Djurgården vad som gäller den 24 juli.
– Gränsvärdena för studs- och rullproven med boll på Östermalms ip överskreds marginellt. Vi har överklagat tävlingskommitténs beslut och hoppas på förlängd dispens, Maria Jensen.
Borde inte bristerna ha hunnit avhjälpts?
– Stockholms stad är planägare och renovering lär ligga i nästa års budget. Problemet är att Östermalms ip är en multiarena och att det tydligen skulla behövas ytterligare något skyddande lager på planen när den spolas för för att bli isbana under vintern. Det innebär att vi inte har någon plan för vår fotbollsverksamhet under fem månader, förklarar Maria Jensen.
– När det är stora arrangemang på Stockholms stadion får vi också flytta som när det var Stockholm Maraton och lag-EM i friidrott. Då fick vi dra iväg med vår fotbollsskola och 250 ungdomar. Det underlättar inte vår nyrekrytering, – hallå, kom till Djurgårdens flygande cirkus, säger Maria Jensen med mild ironi.
Djurgården fick spela en av vårmatcherna på Brommapojkarnas Grimsta ip. Det är knappast ”Djurgården-land”, litet publik har man i vanliga fall och fler letar sig knappast ut till västerort. 237 kom för att se matchen mot KIF Örebro.
Elitföreningen Damfotboll är medveten om Djurgårdens problem och skriver i ett pressmeddelande:
”De arenakrav som idag finns för de damallsvenska arenorna är framtagna tillsammans med föreningarna. En gång per år anordnar Svenska Fotbollförbundet tillsammans med Elitföreningen Damfotboll en anläggningskonferens för de damallsvenska föreningar samt berörda kommuner och arenaägare. Ett viktigt forum för dialogen gällande arenautvecklingen inom Damallsvenskan. Intresset för Damfotbollen har ökat. Fler utövare på flicksidan, fler besökare på matcherna, samt en ökad bevakning av media.
Att gå ifrån de krav som har beslutats skulle innebära att vi sänker statusen på elitdamfotbollen samt hämmar utvecklingen. Viktigt är att vi har en fortsatt bra dialog med kommuner samt arenaägare i det arbetet som bedrivs och att arenakraven säkerställs.”