”Viss osäkerhet råder även kring om klubbarna alla år rapporterat enligt samma principer, varför försiktighet måste råda angående slutsatser rörande storleken av spelarersättningarna,” heter det i analysen.
Drygt 23 milj kr har betalats ut av föreningarna i spelarersättningar.
Kanslister, tränare och övrig personal som inte spelar fotboll i respektive klubbar kostade tillsammans mer än det dubbla eller drygt 52 milj kr i fjol.
Spelarförvärv inklusive inhyrning för alla föreningarna anges till 419.000 kr.
Inte ens beräkningen 22 spelare per A-lagstrupp som gav den genomsnittliga ersättningen till en damallsvensk spelare 7.572 kr i månaden (räknat på helår) säger så mycket om verkligheten. Antag att 4-5 toppspelare per lag tjänar tre gånger mer (lågt räknat) då blir det ännu mindre kvar till övriga.
Analysrapporten konstaterar sakligt att ett antal av Damallsvenskans bästa spelare har sponsoravtal som ligger utanför föreningarnas redovisningar.
I spelaromsättnings-netto ingår i resultaträkningen redovisade spelarförsäljningar och spelarköp samt spelaruthyrning och spelarinhyrning, i Tyresö FFs fall noll kronor.
LdB FC Malmö är den klubb som omsätter mest och ökade sina intäkter med 5 milj kr mellan 2010 och 2011 till 15,5 milj kr och då ingår deltagandet i UEFA Women´s Champions League. Ändå har man hamnat i ekonomisk knipa i år. En tumregel, som t ex Riksidrottsförbundets specialförbund verkar efter, är att det egna kapitalet bör kunna täcka minst ett halvårs personalkostnader. Detta innebär i så fall att konsolideringsgraden bör vara runt 50 procent. Samtliga klubbar i Damallsvenskan har svårt att leva upp till det kravet, vilket visar på stor sårbarhet vid intäktsbortfall som i LdB FC Malmös fall.
Tyresö FF ökade i procent nästan lika mycket sina intäkter från 8,2 till 12 milj kr. Sedan är det ett gap på 5 miljoner till Linköpings FC och Kopparbergs/Göteborg.
I huvuddragen konstateras att föreningarnas intäkter såväl som kostnader ökade med 19 procent 2011 och att deras sammanlagda underskott 2,5 milj kr var mindre än året före.
Hälften av föreningarna slutade på plus, Tyresö 65.000 kr, Kristianstads DFF 38.000, Kopparbergs/Göteborg 30.000, JItex 11.000, Linköpings FC 4.000 och Umeå IK 3.000.
Restrande klubbar gick minus. Värst för KIF Örebro med en hel miljon.
Kristianstads DFF som låg illa till i fjol fick upprätta en realistisk handlingsplan för att återställa eget kapital före årsslutet 2012 och fick den godkänd nu i vår.
Sammanlagt drog Damallsvenskans klubbar in 81,9 milj kr 2011 mot 68,7 2010, (= +19 procent), här ingår EFD-pengar från Svenska Spel och TV-rättigheter.
Publikintäkterna ökade 13 procent och antalet besökare med 41 procent, vilket visar att föreningarna har vågat börja ta betalt för elitfotboll.
Hela analysen: http://fogis.se/ImageVault/Images/id_78152/scope_0/ImageVaultHandler.aspx