– Vi hoppas givetvis på mycket publik till årets matcher och till Vittsjö tar man sig till med bil. På många ställen vi besökt under åren i Söderettan är det gatuparkering i villakvarter som erbjuds när publiken överstiger ett par hundra och vi räknar med många fler nu när vi spelar i Damallsvenskan, säger vice ordföranden i Vittsjö GIKs huvudstyrelse Poul Andersson.
Av den anledningen revs en förrådsbyggnad för att ge utrymme till parkeringsplatser intill idrottsplatsen. Det skulle man inte ha gjort.
Byggnaden fanns inte med på de ritningar för idrottsplatsens byggarbeten som lämnades in och beviljades av byggnadsnämnden i Hässleholm.
– Men den upptäcktes på ett flygfoto över området som kom på nämndens bord och därmed blev rivningen ett brott mot den nya mark-, bygg- och rivningslagen som trädde i kraft för mindre än ett år sedan.
Enligt Poul Andersson skämde byggnaden närmast ut omgivningen och skulle varit omöjlig att återuppföra i lika dåligt skick. En höststorm skulle antagligen snabbt ha gjort rivningsarbetarnas jobb
Tvisten om det höga vitesbeloppet gäller om förrådet kunde betecknas som komplementsbyggnad. För en privatperson hade vitesbeloppet i så fall stannat vid en tiondel.
Till saken hör att Hässleholms kommun bidragit till att Vittsjö GIK får en ny idrottsplats invid den gamla för sin friidrottsverksamhet, för övrigt på samma yta som hittills varit parkeringsplats vid fotbollsmatcherna. Det var nämligen nödvändigt att ta bort löparbanan för att fotbollsplanen skulle få godkända mått för matcher i Damallsvenskan.
Vet den ena handen inte vad den andra gör i Hässleholms kommun?
– Vi har mött föreståelse från byggnadsnämnden, understryker Poul Andersson.
– Men de måste följa lagen. Vi ser dock en möjlighet att slippa betala det höga vitet genom att överklaga. 140.000 kronor är mycket pengar i en liten förening ovanpå de kraftigt ökande kostnaderna för spel i Damallsvenskan.