Kanalplan är en arena som många muttrat åt under årets upplaga av damallsvenskan. En arena som knappast plogade sig själv under vinterns snötäckta månader. En arena som hittills inte prioriterats av politikerna i Stockholm.
Den 19:e september tar Hammarby emot Tyresö hemma på Kanalplan. Samma dag är det val i Sverige. Vänsterpartiet i Stockholm går till val med löftet om en rejäl satsning på damfotbollen.
– Damfotbollen präglas av en obalans i jämställdhet. Skillnaderna mellan hur herr- och damfotboll behandlas är extrema och saknar proportioner, säger Jessica W Sandberg, valstrateg för Vänsterpartiet Storstockholm, till damfotboll.com.
De flesta av er känner säkerligen till damfotbollens historia. På 60-talet slogs brudarna för sin rätt att spela boll. 1973 spelade det svenska damlandslaget sin första landskamp någonsin, matchen mot Finland slutade 0-0. 30 år efter den där första landskampen såg 3,8 miljoner svenskar landslaget förlora VM-finalen mot Tyskland. 3,8 miljoner. En fantastisk siffra som visade att vi kommit långt i kampen för en jämställd fotboll. Men lyfter vi blicken från den fantastiska siffran ser vi att det än i dag finns stora skillnader i idrottsvärlden. Kampen är långt ifrån över.
– Alla förutsättningar är sämre för fotbollsutövande tjejer, vilket är helt oacceptabelt, säger Jessica W Sandberg.
Det Jessica W Sandberg och Vänsterpartiet syftar till är att tjejer redan i ung ålder får sämre träningstider än killar, bristen på uppvärmda fotbollsplaner som försvårar spelmöjligheterna under vintern och att arenorna som damerna spelar på är undermåliga. Jessica W Sandberg menar också på att damspelare får ytterst få möjligheter att satsa på sitt fotbollsspelande och måste kombinera elitsatsningen med heltidsjobb. Det gör att det blir ett kvalitetsbortfall. Och vem kan egentligen hävda motsatsen?
Vänsterpartiet vill nu göra en insats för damfotbollen i Stockholm – trots att två lag riskerar att åka ut ur damfotbollens finrum och ner i lägre serier.
– Sist jag kollade hade Hammarbys herrar fortfarande samma arena som när de spelade i Herrallsvenskan. Om dagen kommer att något Stockholmslag åker ur allsvenskan tar vi den diskussionen då, säger Jessica W Sandberg när jag frågar om satsningen kommer att ske även om AIK, Hammarby eller Djurgården spelar i ettan nästa år.
Dock bör det erkännas att damfotbollen i Stockholm har fler problem än dåliga arenor, dåliga träningstider och dubbelarbetande spelare. Publiken sviker och pengar saknas.
Damfotbollen genererar, till skillnad från herrfotbollen, väldigt lite pengar och engagerar en förhållandevis liten skala människor – är damfotboll verkligen intressant för Stockholm?
– Självklart är sporten viktig för Stockholm. Skulle du ha ställt den frågan om vi pratat om herrar som utövar sporten?
Som tidigare nämnts – den 19:e september möts Hammarby och Tyresö på en rätt utskälld arena som inte plogar sig själv under vintern. På planen finns då spelare som arbetar heltid vid sidan av elitidrottandet. Samma dag är det val i Sverige. Vänsterpartiet tar nu strid för jämställdheten inom Sveriges största idrott – fotbollen. Kan Alliansen kontra eller stannar de kvar i offsideposition?
Satsningen i korthet:
Damfotbollsspelare ska ha samma möjligheter som herrarna till uppvärmda planer, bra träningstider och att kunna se fotbollen som ett karriärsval som man kan försörja sig av.
Vänsterpartiet lovar en översyn på damernas träningsanläggningar, såväl anläggningarna i stort samt möjligheten att få uppvärmda fotbollsplaner.
Vänsterpartiet kommer också se över hur man kan förhindra det tapp som sker i åldrarna 15-18 år hos fotbollsutövande flickor.
– Vi vill se över underhållet på arenorna. Bland det viktigaste som tas upp av klubbarna själva är uppvärmda planer, lika möjligheter till träningsförutsättningar som herrarna och att även tjejerna ska kunna se fotbollen som ett yrke att leva på, säger Jessica W Sandberg.