Elitfotboll Dam företräddes av generalsekreterare Linda Wijkström. Representanter för den belgisk-holländska ligan såväl som från följande elitklubbar var närvarande:
1.FFC Turbine Potsdam, VfL Wolfsburg och FC Bayern München Tyskland, Birkirkara FC, Malta, Brøndby IF, Danmark, FC Honka, Finland, FC Levadia Tallinn, Estland, FC Twente, Holland, FC Zürich Frauen, Schweiz, NÖSV Neulengbach, Österrike, Olympique Lyonnais, Frankrike, SK Slovan Bratislava, Slovakien, Umeå IK, Sverige och Valencia CF Femenino, Spanien.
Totalt är 22 klubbar från 20 länder medlemmar.
Kommittén bildades i fjol för att diskutera gemensamma angelägenheter och vara en samlad röst vid förslag till UEFA.
Vid Lissabon-mötet diskuterades bland annat förbättringar i Women´s Champions League. De flesta, 59 %, är i stort sett nöjda med nuvarande upplägg. 1/3 skulle gärna se förändringar och förslag framfördes, se nedan.
En stor analys har gjorts bland medlemmarna.
Jean-Michel Aulas, president i Olympique Lyonnais, är ordförande för ECAs damkommitté och medlem i ECAs exekutivkommitté som mest har att behandla ärenden gällande de europeiska proffsklubbarna på herrsidan.
– I Olympique betecknar vi damfotbollen som en hörnsten i klubben tillsammans med vår akademi. Vi har utvecklat damsektionen alltsedan den bildades 2004 och idag är vi stolta över att regelbundet vara med i UEFA Women´s Champions League.Även om damfotbollen och herrfotbollen har en hel del gemensamt behöver damfotbollen speciell uppmärksamhet och behöver utveckla sin egen dynamtik, säger Jean-Michel Aulas.
9 klubbar av 22 har mindre än 5 hel- eller halvtidsanställda, lika många mindre än 10 med uppgifter endast för klubbens damfotboll. Klubbarna i Mellan- och Östeuropa har flest anställda, men de har å andra sidan låga löner. Det noteras att några klubbar, trots att de spelar på elitnivå, till stor del förlitar sig på ideellt arbete. Det väger dock jämnt mellan könen.
För hälften av klubbarna är bidrag från herrfotbollen viktigaste inkomstkälla.
Spelarlöner skiljer sig väldigt. 10 klubbar har en budget på mindre än 250.000 Euro. Medellönen för spelarna i dessa är 545 Euro/månad.
12 klubbar har budget över 250.000 Euro. Månadslönen för dessa är i genomsnitt 1.515 Euro, den högsta 18.000 och lägsta 330. Löner är klubbarnas största kostnad trots att de är mycket mindre än på herrsidan.
Många klubbar oroas av ökade kostnader om man inte kan balansera dem med ökade publikintäkter och teveavtal.
Som ett efterföljansvärt exempel på mediabevakning och marknadsföring som gett avtryck nämner ECA fjolårets dam-EM i Sverige.
På herrsidan är bland 16 ECA-klubbar kompensation för deras spelares deltagande i landskamper viktigt och man skulle vilja att det gäller även på damsidan. De nationella förbunden kallar ofta spelare till träning utöver vid de internationella speldagarna då klubbarna är tvungna att släppa dem. Även om landskamper främjar intresset för damfotboll tycker klubbarna att deras egen träning borde få mer uppskattning och erkännande.
Det finns en samsyn om att UEFA Women´s Champions League skulle öka intresset och ge lagen möjlighet att växa in i turneringen om matcherna genomfördes på samma sätt som på herrsidan. Men det får ses på sikt på grund av kostnaderna. Rankingsystemet måste förbättras och inte som nu uppdateras bara en gång om året i juni.
Att 14 klubbar anses att ha en professionell personal är en av de de viktigaste faktorerna för att lyckas. Klubbar efterfrågar mer stöd när det gäller media, PR och sponsorkontakter. Klubbarna ska belöna sin damfotboll för att den lyfter fram deras sociala betydelse.
Mer än hälften av klubbarna framhåller att kontroll på ekonomin är det viktigaste i deras arbete, viktigare än att klaga över lite publik.