Damfotboll.com åkte ut till Bosön i Stockholm för att se gruppspelet med lag som Stockholm, Västmanland och Uppland. Undertecknad såg en spännande, och minst sagt händelserik, match mellan värdarna Stockholm och utmanarna Västmanland. Matchen slutade, ologiskt men ack så sant, 0-0 och det krävdes tolv straffomgångar innan Västmanland kunde höja nävarna i luften som en segergest. Men när vi efter matchen möter upp de båda lagens tränare kommer samtalet oss tre emellan inte att handla om brända chanser, fantastisk kyla i straffavgörandet eller drömmen om en slutseger i turneringen. Det kommer att handla om drömmar och mål, vad som krävs av dem som tränare och hur man mäter framgång.
Skapa lagkänsla
Vi börjar med att orda om vad som är viktigast i denna tränarroll. Tränarrollen i distrikts- och klubblag torde skilja sig en del åt. I klubblagen träffar man ofta spelaren flera gånger i veckan. Här rör det sig om kortare perioder och mer sällan.
– Jag tycker att man måste vara bra på att få ihop gruppen, när man är här tillhör man inte ett klubblag på det sättet. Vi är här för att representera Västmanland, att vara ödmjuk inför det tycker jag är viktigt. Det är viktigt att ledarna lyckas skapa den klassiska lagkänslan runt det. Västmanland är ett stort distrikt och många är från Västerås, men sen kommer det några utifrån – då är det viktigt för oss att få med dem i gänget och få ihop det. Det tycker jag är en skillnad från klubbfotbollen, och en viktig del här, säger Gunnar Mattson och Malwina Nilsson är inne på samma spår.
– Jag tycker det är viktigt att binda ihop gruppen, för man ses inte så ofta och på det är det också viktigt att ha kontinuerlig kontakt med spelarna och deras tränare. För att kunna uppdatera sig på deras status och utveckling. Sen är det viktigt att se till att varje tillfälle vi samlas blir värdefullt, både för oss ledare och spelarna.
Sen dyker frågan snabbt upp vad som driver dem? Vad är det som gör att de tagit på sig rollen att leda två olika distriktslag genom Cup Kommunal?
– Jag tycker det är kul att se alla talanger, för det är det dem är. Vi har tagit ut de bästa och det är ett privilegium att få arbeta med dem, berättar Nilsson.
– Jag håller med. Jag kommer ju från en mindre ort och då är det fint att få möta dem bästa. Som en sådan match som idag, man står och njuter, säger Gunnar och fortsätter.
– Sen att få se utvecklingen hos varje spelare. Klubben gör den största biten, skolan gör en del de också men vi får vara en liten, liten del av det. Och det är roligt att se att vi kan göra en liten, liten skillnad, säger Mattsson
Olika mål
Målen mellan de båda tränarna skiljer sig lite åt. Medan Västmanland jobbar mycket med det mentala, och försöker pränta in i spelarna att de de facto kan vinna hela turneringen och samtidigt har ett tydligt resultatmål att gå så långt som möjligt jobbar Stockholm med att samtliga spelare ska hamna i elitfotbollen.
– Vi har jobbat mycket med den mentala biten, att tro att det går. Bara att möta Stockholm för oss är ju stort, vi har aldrig vunnit här någon gång. Så det här är ett steg för oss, säger Västmanlands tränare. Hos Stockholm låter det som följer:
– Jag hoppas på att kunna se de flesta i elitfotbollen. Alla har potentialen. Sen om det är som spelare, tränare eller något annat spelar inte så stor roll, men de kan nå dit. Men vårt mål från Stockholm är att vi vill ha med så många i landslaget som möjligt. Sen vill vi ju till Halmstad, och vinna.
Spetsegenskap och ödmjukhet, kan leda långt
Gunnar och Malwina leder två av Sveriges distriktslag för flickor födda 1997 eller senare. De är, till viss del, ansvariga för att utbilda svensk fotbolls framtid. Således torde de ha rätt bra koll på vad som krävs för att nå toppen. Vi frågar dem därför just precis det – vilka egenskaper bör en spelare som vill lyckas ha?
– Man måste ha en grundläggande spelförståelse. Sen kan du ha andra egenskaper som teknik eller så, men har du inte spelförståelsen är du ganska körd när du kommer upp på den här nivån. Man får inte glömma den biten. Att förhålla sig till andra, det visar sig först när du kommer upp på den här nivån, säger Gunnar och Malwina håller med och fyller på:
– Sen tror jag också att det är viktigt att du som spelare har en spetsegenskap. Det är någonting som vi i Sverige inte har tryckt på. Man har istället tyckt att man ska vara lagom bra på allting, men har du en spetsegenskap så kan du lyckas internationellt i ett senare led, säger Malwina och fortsätter:
– Sen, inställningen. Att vara ödmjuk. Ingenting är givet.
– Man kan vara stjärna i sitt lag, men här kan man få sitta vid sidan om. Här sitter du med många stjärnor. Och att ta den roll du får, det är lärorikt för många. Skallen och viljan, det är det som kommer bli avgörande. Talang har alla, flikar Gunnar in.
Hur många av spelarna från Stockholms och Västmanlands distriktslag som når toppen, landslaget och elitfotbollen är, av naturliga skäl, omöjligt att svara på i skrivande stund. Men helt klart är att de tagit ett steg på vägen.
Text: Alva Nilsson
LÄS ÄVEN https://www.damfotboll.com/reportage/edina-filekovic-ett-framtidsnamn-att…