Riksidrottsförbundet, RF, har sedan 2011 arbetat för att etablera Riksidrottsuniversitet. Tillsammans med specialidrottsförbund, universitet och högskolor, Sveriges Olympiska Kommitté och distriktsidrottsförbund har en modell tagits fram som är specialanpassad för elitidrottare och tränare som vill satsa på sin karriär samtidigt som de utbildar sig.
Totalt anmälde elva universitet och högskolor sitt intresse för att bli Riksidrottsuniversitet. För att välja bland dessa tog RF hjälp av en referensgrupp som gjorde besök på lärosätena, sett fördelningen på studieorter bland idrottare som sökt elitidrottsstipendier, gått igenom ansökningar och beviljande av Centrums för Idrottsforsknings (CIF) anslag till lärosäten och tagit del av UKÄ:s utvärdering av ämnet idrottsvetenskap. Gruppen har även bedömt den enkät som de intresserade lärosätena svarat på, resultatet av referensgruppens bedömning och dess ranking av lärosäten samt geografisk placering.
Gymnastik- och idrottshögskolan och Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm blir, tillsammans med Göteborgs Universitet/Chalmers Tekniska Högskola och Umeå universitet, Sveriges första Riksidrottsuniversitet.
De ställda kraven ska vara anpassade för studier för elitidrottare, lärarutbildning i ämnet specialidrott och eller tränarutbildning med examen samt praktiknära forskning. De tre som valdes ut bedömdes kunna leverera dessa anpassade studier för elitidrottare.
– På sikt kommer detta stärka och utveckla svensk idrott och bidra till bättre utbildade tränare, högre kvalitet på träningar, bättre stöd till aktiva och förhoppningsvis fler medaljer i internationella mästerskap. Vi vill också ge Sveriges elitidrottare ökade möjligheter att kombinera akademiska studier med idrott så att de har en annan karriär att fokusera på när elitidrottskarriären är över, säger Peter Mattsson, idrottschef på Riksidrottsförbundet.